Издадената на 30 септември заповед на Директора на Регионална дирекция

...
Издадената на 30 септември заповед на Директора на Регионална дирекция
Коментари Харесай

Ловът, сечта, брането на билки и гъби в Сливен се забранява заради случая на АЧС

Издадената на 30 септември заповед на Директора на Регионална дирекция по горите (РДГ)-Сливен по отношение на първично зародилия случай на африканска чума по свинете в региона на село Сотиря, община Сливен, бе разисквана на съвещание на Областната епизоотична комисия, което се организира под председателството на регионалния шеф Чавдар Божурски, оповестяват от пресцентъра на Областната администрация.

Заболяването е открито при проучване на проба от умряло диво прасе, намерено от туристи в канавка наоколо до сливенското с.Сотиря, по пътя Сливен-Сотиря. Инфектираната зона към мястото обгръща 200 кв. км, според заповед на изп. шеф на Българската организация по сигурност на храните проф. Паскал Желязков.

Зоната съответствува с ловностопанските региони „ Тополчане “, „ Сливен 1 “ и „ Сливен 2 “. Ловностопанските региони „ Тополчане “ и „ Сливен 1 “ обгръщат горски територии.

Във връзка с неподходящата обстановка с констатирането на болестта, в тях се не разрешават ловът, сечта, брането на билки и гъби, пребиваването на физически и юридически лица поради персонални или икономически цели. Забраната е в действие до 30 ноември. Държавното горско стопанство в Сливен стартира да слага обозначителни табели, указващи ограничавания достъп в инфектираната зона.

Директорът на Областната дирекция „ Земеделие “ ще осведоми земеделските стопани, разрастващи активност в „ Сливен 2 “ (районът не е горска територия), за нужните ограничения, които би трябвало да съблюдават. Наложените ограничавания не се отнасят до местността Карандила в Природен парк „ Сините камъни “.

На съвещанието е взето решение да се изготви картографска скица на териториите, върху които са наложени възбраните. Целта е да се уточнят уязвимите места и подходи. Бяха сложени въпроси за отпадане на възбраната да се ловуват диви свине в инфектираната зона, както и на територията на Природен парк „ Сините камъни “, като метод да се ограничи популацията на този тип дивеч. Ще бъдат поискани инструкции от отрасловите ведомства. Подробности за отделите на посочените ловностопански региони, за които са в действие рестриктивните мерки, могат да бъдат открити в уеб страницата на РДГ. До момента са изследвани проби от 74 диви свине, отстреляни по време на лов. Резултатите са негативни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР