Изчезналият от политическият хоризонт напоследък депутат от Движението за права

...
Изчезналият от политическият хоризонт напоследък депутат от Движението за права
Коментари Харесай

Оръжеен търговец - партньор на Пеевски се превъплъщава в... мандраджия

Изчезналият от политическият небосвод в последно време народен представител от Движението за права и свободи Делян Пеевски наподобява се кани да изчезне и от бизнеса. Разбира се откакто разпродаде това, което съумя да натрупа през годините и от момче за поръчки на починалия необут на „ Мултигруп “ продължи нататък като огромен милионер. Тези дни стана ясно, че в устрема си

да „ кешира “ насъбраното

употребява всевъзможни форми – да вземем за пример да трансформира оръжеен търговец...в мандраджия.

Наскоро се разбра, че Пеевски се е разделил със свързаната с него компания "Лодис инвест ". Тя се занимава с производството на млечни артикули, известни у нас под марката „ Lacrima “. Справка в регистрите демонстрира, че сдружението, което е било напълно заложено в Българската банка за развиване през ноември 2014 година ( бел.ред. откакто беше фалирана Корпоративна комерсиална банка, която финансираше компании,свързаните с Пеевски ) против общително провиснал заем от 8 млн.евро, е съумяло да заличи залога във финансиращата институция в края на октомври предходната година.

Новият притежател на сдружението е „ Евро Инвестмънт Холдинг “ АД, ръководено от иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах Ал-Нуаими, за който се знае, че се занимава и с оръжеен бизнес. Името на този съдружник на Пеевски не се появява за пръв път в информации за врътки с парцелите и компаниите, свързани с корпулентния политик-бизнесмен. В началото на 2018 година в. „ Банкеръ “ разгласява текст под заглавие „ Иранец замита покупко-продажбите за Полиграфическия комбинат “ в столицата. В него разказахме за изпипаната скица, по която Полиграфическият комбинат на бул. „ Цариградско шосе “ №47 плюс големия парцел и всички здания, и уреди на някогашната цигарена фабрика на бул. "Цар Борис " № 134 са били трансферирани на особено основаното за задачата сдружение "СФ-БТ " ( тогава благосъстоятелност на "София- Булгартабак "), а самото то е препродадено на дубайската офшорка "Булгартабак Трейд ФЗЕ ", записана в Свободна зона Джебел Али в Дубай, в Обединените арабски емирства, и представлявана от изпълнителния й шеф Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед.

Само няколко месеца по-късно

той спазарява за 25 млн. евро емблематичната за българската столица постройка - на Полиграфическия комбинат, която е и монумент на културата. Купувач е точно иранецът ал Нуаими, посредством едноличната си компания "Алнуаими груп ". Тя пък от своя страна е 100% благосъстоятелност на "Евро Инвестмънт Холдинг ", който също е благосъстоятелност на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими.

В началото на 2019 година в своя обява под заглавие „ Прокуратурата като "селекционер ", в. Банкеръ “ описа по какъв начин две компании „ легализират “ много съмнителни вземания от фалираната Корпоративна комерсиална банка - на обща стойност близо 13 млн. лв.. И по какъв начин синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова вписват въпросните компании като привилегировани кредитори на банката, макар сигналите,подавани две години поред до Върховната касационна прокуратура - както от Неправителствени организации "Ние, Гражданите “, по този начин и от двамата някогашни шефове на Корпоративна комерсиална банка Георги Христов и Георги Зяпков. Във въпросните сигнали се оповестява за скандалното подправяне на документи, посредством които две компании - "Ардастрой " и "Аполо инженеринг " ( за които се приказва, че са доближени до Пеевски) бяха приети за обезпечени кредитори на банката. Прокуратурата обаче проспа тези сигнали и в последна сметка, точно "Аполо инженеринг ", която е благосъстоятелност на Муханнед Наджим Абдуллах ал-Нуаими съумя да си прибере цялата претендирана сума от 3.94 млн. лв.., а не към 11% от нея, както всички редови инвеститори на банката.

Преди година пък името на иранеца отново нашумя около направената от него инвестиция - за 14 млн. лева,. в „ Тракия икономическа зона “. Тогава кметът на община Марица Димитър Иванов със удовлетворение показа вложителя в новата фабрика за преправка на плодове и зеленчуци, която ще бъде построена от "Балкан агрикалчарал " - благосъстоятелност на Муханнед ал-Науаими.

Очевидно

оръжейният търговец се е насочил към бизнеса с изхранването на популацията.

Но дано се върнем на сегашната му договорка, с която започнахме. Справка във фирменото дело на компанията "Лодис инвест " демонстрира, че тя е трансферирана дружно с дъщерните си сдружения на "Евро инвестмънт холдинг ". Според показания в Търговския указател контракт продажбата е станала на 6 юли. Цената ловко е прикрита - някой прозорливо я е показал като „ уредена в анекс “. Но той не е регистриран във фирмената партида на сдружението. От документите излиза наяве също, че още на 8 януари тази година е имало предложение от "Евро инвестмънт холдинг " да изкупи "Лодис инвест ", като на купувача се трансферират и дъщерните му сдружения. На процедура те нямат активност, само че при продажбата им са преименувани. Така да вземем за пример "Бул лакт " е прекръстено на "Лакрима хранителна промишленост ". Неговото дъщерно сдружение "Милк тех България " пък става "Лакрима млечна промишленост “.

Като ръководещи на компанията – майка "Лодис инвест " са вписани Милена Захариева и Борислав Василев. Самият Ал Нуаими попада единствено като шеф на дъщерните сдружения. За шеф на клона на "Лодис инвест " в Пазарджик, където са мощностите на сдружението, е назначена Дамяна Николова. Според информациите за нея, тя е индустриален шеф на мандрата в Пазарджик още от 2013 година. Предишният й опит в сектора са близо 10 години й стаж в "Обединена млечна компания ". Работила е и като индустриален управител в "Каменица " и PepsiCo.

За настоящето финансово положение на сдружението не може да се приказва съответно, защото финансовият му доклад за предходната година към момента не е оповестен. Последната обществена информация е от доклада за 2018 година, съгласно който "Лодис инвест " регистрира малко над 10.2 млн. лева доходи и 370 хиляди лева облага.

Минало незабравимо

В. "Банкеръ ", август 2016 година:

"Българското мляко отпътува към офшорки "

"Преди дни научихме, че сдружението "Лодис инвест ", което създава млечни артикули с марките Lacrima и Frezco, има нов притежател. От "Тера линд " дяловете са трансферирани на "Дореко комерс ". Но и преди, и след договорката бизнесът си остава обвързван с Делян Пеевски. А кого той съставлява някой ден може и да научим. Засега дейностите му издават само засилен афинитет към офшорките. Затова и в тях интензивно се трансферират активите, които управлява. Така и млечните артикули станаха владеене на островни пощенски кутии. Защото записаната у нас "Дореко комерс " е благосъстоятелност на сдружението Doreco Limited с формален адрес: Британски Вирджински острови. Негов сътрудник пък е "Мосак Фонсека " - същата компания, поради която гръмна абсурдът Panama Papers. Но нали всяко знамение е за три дни, тези неща към този момент не се помнят.

"Дореко комерс " е и едноличен притежател на "Принт трейдинг " ЕАД. Запознатите с историята ще се сетят, че предходното му име беше "ИПК Родина 1 ". То пък е вложителят в оная печатница на изданията на Пеевски, чийто строеж беше финансиран със 100 млн. лева от фалираната Корпоративна комерсиална банка, а в този момент се продава от частен правосъден реализатор за символичните 2.3 млн. лв..

Островната компания е притежател и на още две регистрирани у нас сдружения - рекламната организация на "Булгартабак " - "Сода комюникейшънс ", и "БГ бизнес солюшънс ", което внедрява управнически системи. Сред клиентите му са съвсем всички компании, свързвани с депутата, който съгласно премиера Бойко Борисов още преди шест месеца беше напуснал страната… "

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР