Изборните резултати на основните политически партии в Швеция са твърде

...
Изборните резултати на основните политически партии в Швеция са твърде
Коментари Харесай

Изборите в Швеция: Оспорвана битка между леви и десни партии

Изборните резултати на главните политически партии в Швеция са прекомерно близки, с цел да бъде избран спечелилият още в неделя вечерта, съобщи министър-председателят на страната Магдалена Андершон.Първоначално екзитполовете предричаха победа на досегашната лява коалиция, само че по-късно резултатите демонстрираха, че десният блок може да завоюва със напълно малко по-добър резултат. Имиграцията и престъпността бяха съществени тематики в предизборната акция, а крайнодясната партия " Шведски демократи " наподобява ще стане втората по величина партия в политическото пространство на скандинавската страна. Преброяването на всички гласове може да отнеме още два дни и окончателните резултати да са ясни в сряда.

Малко след затварянето на изборните секции предварителното изследване на шведската социална телевизия сподели, че обединението на госпожа Андершон от четири леви партии ще завоюва с малко - 49,8 % от гласовете против 49,2 %.

Но насладата на левицата може би беше преждевременна, защото по-късните частични резултати дадоха преднина на дясната коалиция с планирани 176 от 349 места в Народното събрание след преброяването на 94 % от гласовете. Тъй като конкуренцията е толкоз оспорвана, може да се наложи да се изчака окончателният резултат, до момента в който всички гласове, в това число подадените по пощата и тези на авансово гласувалите да бъдат преброени през идващите няколко дни.

Какъвто и да е резултатът, по всичко наподобява, че крайнодясната партия " Шведски демократи " реализира обилни триумфи и наподобява ще стане втората по величина партия в страната след социалдемократите. Въпреки това е малко евентуално нейният водач Джими Акесон да стане министър-председател, даже в случай че десният блок завоюва максимален брой депутатски места. Вместо това водачът на Умерената партия Улф Кристерсон евентуално ще поеме тази роля, като Шведските демократи се надяват да станат част от неговото държавно управление./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР