Изборите за новия Европейски парламент в България се печелят от

...
Изборите за новия Европейски парламент в България се печелят от
Коментари Харесай

Предварителни прогнози: ГЕРБ бие убедително БСП на евроизбори 2019

Изборите за новия Европейски парламент в България се печелят от партията на премиера Бойко Борисов – ГЕРБ. Това демонстрират няколко типа екзит полове, защото към момента е рано за каквито и да е публични резултати.
Дотук ГЕРБ взема сред 29 и 33%, като разликата с Българска социалистическа партия варира и в последна сметка може да се окаже, че партията на Борисов печели и на процедура, вземайки едно място от квотата на българските евродепутати повече. Припомняме, че България има 17 места в Европейския парламент. Българска социалистическа партия се движи в рамките на 23-25%, като разликата при тези диапазони ГЕРБ наподобява сигурна с един евродепутат повече от социалистите, най-вероятно 7 евродепутати .
Картината в България е и отражение на първите оповестени резултати в Европейски Съюз въобще - в Австрия . Там Европейската национална партия (ЕНП), в която влиза ГЕРБ, взема 7 депутатски места против 5 за Партията на европейските социалисти (ПЕС). Австрийската национална партия дотук е с 34,50%, а австрийските социалисти вземат с 11% по-малко. В Германия ситуацията е същото - християндемократите на Ангела Меркел вземат 28% (28 депутати) и печелят изборите, а втори се класират Зелените - с 22% (23 депутати). Христянсоциалистите са едвам трети, с 15,50% (16 депутати), а " Алтернатива за Германия " са с 10,50% (8 депутати). Германските евродепутати са 96. " Винаги са го подценявали Борисов, това му е геният ", многозначително сподели финансовият министър Владислав Горанов , който беше безапелационен, че не вижда Бойко Борисов да се отдръпна скоро : " Много дълго може да ръководи джипа ".
На трето място в България, без никаква изненада, е Движение за права и свободи . Въпросът там е какъв брой тъкмо % – към този момент партията на Ахмед Доган върви в границите на 13,5 до 15%, което е както задоволително огромна разлика от Българска социалистическа партия, по този начин и задоволително огромна разлика от четвъртите в подреждането – Вътрешна македонска революционна организация . Партията на Каракачанов се движи в рамките на 6,5 – 7,5%. Веднага след нея се подрежда обединението " Демократична България " , която за момента минава със напълно малко границата от 5,8%, която отделя печелещите място в Европейския парламент от губещите. Демократите към този момент са с към 6%.
Вече устойчиво под чертата, преди всичко под нея, е " Воля " на Веселин Марешки, макар доста сериозната предизборна акция кампания. " Воля " върви сред 3% и 4%. АБВ , която оглави " Коалиция за България " , взема към 2% и въпросът е какъв брой от тези гласове са дадени с мисъл, че се гласоподава за Българска социалистическа партия. Припомняме, че неведнъж Българска социалистическа партия отиваше на избори с марката " Коалиция за България ", само че АБВ я патентова и Столетницата не можа да направи нищо против това.
След АБВ се движат " Атака " и НФСБ , като там въпросът кой ще е по-напред ще се реши от десети на % най-вероятно, само че и двете обединения дотук са под 1,5%. Интересни данни има за някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева . Според тях тя съумява да изпревари и " Атака ", и НФСБ. " Възраждане " също е в рамките, които дотук екзит половете дават на Иванчева.
Иначе към 17:00 часа, изборната интензивност е 26,2%, което е с1,5% по-слабо от предходните избори за Европейския парламент.
Политически отзив
През целия ден ГЕРБ и Българска социалистическа партия подават сигнали за изборни нарушавания, осъществени от другата партия. Софийското звено на Българска социалистическа партия подаде сигнали 23-та, 24-та и 25-та РИК (районна изборна комисия), както и до ЦИК, като социалистите смятат, че има нарушаване по отношение на работата на секционни изборни комисии в 23-ти, 24-ти и 25-ти изборен регион т.е. в София, тъй като представителите в комисиите на „ Воля ” не се били явили и това повдига подозрение кой ще подаде протоколите от съответните комисии на РИК, защото това се прави от ръководител или зам.-председател, секретар и член на СИК, препоръчани от разнообразни партии и обединения.
От ГЕРБ пък се оплакват от регионалния ръководител на Българска социалистическа партия в Смолян Рабие Кьосева, която заплашвала, че при ремонти в протоколите на СИК тя нямало да ги одобри в РИК. Има сигнал и по какъв начин били извозвани хора с бял микробус в Ново село, а село Ясеновец, Разградско, гласоподавалите снимали попълнени бюлетини и ги показвали пред хора, чакащи ги извън – за доклад.
Лидерът на " Воля " Веселин Марешки пък даде обещание, че „ до привършване на количествата ” ще продава за 1,99 лв. на литър бензин А95 и дизела, тъй като цялостен месец бил заплашван.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР