Изборите в Турция насочиха вниманието към дълбоката поляризация в турското

...
Изборите в Турция насочиха вниманието към дълбоката поляризация в турското
Коментари Харесай

След изборите в Турция: Нагласите в обществото преди втория тур

Изборите в Турция насочиха вниманието към дълбоката поляризация в турското обществото - два свята, които наподобяват непримирими.

Въпреки тежкото положение на стопанската система, преди изборите президентът Реджеп Ердоган подвигна пенсиите с 30%, удвои минималната заплата, разреши на два милиона души да се пенсионират по-рано. Твърди, че пази исляма и волята на народа, и упрекна опозицията, че заговорничи с кюрдите и със Запада против Турция. Това активизира консервативната част от обществото - най-вече възрастни хора, поданици на селските региони и по-ниско образованите.

От другата страна, стоят последователите на Народнорепубликанската партия - те поддържат светското ръководство на страната, свободата на словото, парламентаризма. Изборите в неделя демонстрират надълбоко разделяне в Турция, което не е неотдавна, счита Али Чаркоглу професор по политология от Университета Коч:

" Това е по този начин от цяла безкрайност, още от времето на Османската империя. Разделението пораства най-вече поради образованието, което учи младото потомство с повече акцент върху религията, върху обичайните, фамилни полезности. Това се оказва привлекателно за повече хора изключително в Анадола, не в Истанбул, не в крайбрежните региони. "

Обединената съпротива или масата на 6-те съставляват комбинация от всемирски, религиозни и националистически фракции. Самият факт, че са се събрали дружно, е цяло знамение, а колкото повече вероятността за завършек на ерата Ердоган избледнява, толкоз повече се усилват възможностите тази обединена съпротива да се разцепи. Разделение има даже по въпроси като развода - консервативните политици желаят да създадат по този начин, че след бракоразвод мъжът да заплаща прехрана на някогашната си брачна половинка единствено за къс интервал. А опозицията дава обещание да не не разрешава на дамите да вървят забулени.

" В Турция, две трети от дамите са забулени. Преди 20 години, имаше забрани да се върви по този начин на учебно заведение, да се работи по този начин в обществените институции. Тези забрани бяха вдигнати и през днешния ден всяка жена може да облича, каквото изиска. Сватбите с малолетни бяха неразрешени, имаше закони, които подсигуряваха равни благоприятни условия за дамите ", сподели Семанур Сьонмез Яман - заместител общоприет секретар на асоциацията " Жените и демокрацията ".

Младите, въпреки да не познават различен водач, с изключение на Ердоган, не харесват крайноконсервативните хрумвания.

" Уморих се да проследявам курса на $ всеки ден, желае ми се да се интересувам единствено от изпитите и курсовете в университета. Младите хора желаят да живеят свободно, упражнявайки своята вяра, да вървят, където си изискат без да питат никого, да си купят телефон, без да питат никого ", споделя Емре Али Ферли, 18 години.

Който и да завоюва втория тур на изборите - ще би трябвало да бъде президент на всички турци, а освен на своите последователи.

" Ердоган имаше всички благоприятни условия да сдобри народа, само че каквото и да е направил, не сътвори единение. Опозиционният претендент се пробва - той има обръщение към другите малцинства в страната - към кюрдите, към алевитите, а и даже към консервативните. Ще забележим. Моята прогноза е, че Ердоган ще завоюва и ще продължи по остарелия метод и това няма да промени поляризацията в страната ", сподели още Али Чаркоглу - професор по политология от Университета Коч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР