Изборите в Гърция останаха извън полезрението на медиите поради една

...
Изборите в Гърция останаха извън полезрението на медиите поради една
Коментари Харесай

На вота в неделя: Гърците ще гласуват по нови правила, но очакват нови избори още през юли

Изборите в Гърция останаха отвън полезрението на медиите заради една съществена причина – през цялото време социолозите предвидиха, че няма да има очевиден победител и ще се стигне до предварителен избор през юли. Това разяснява в студиото на Euronews Primetime интернационалният редактор Лора Карамфилова.

Управляващата партия през 2016 година СИРИЗА с министър председател Алексис Ципрас промени изборния закон и в неделя гърците ще изберат новите 300 депутати по един невъобразим до момента закон – съразмерно гласоподаване, само че без така наречен Бонус, който до момента първата партия получаваше. Досега първите по резултат получаваха бонус до 50 места, което е огромен % и осигуряваше една твърда и постоянна поддръжка за идващите четири години, изясни интернационалния редактор. Този бонус беше отстранен и всички изследвания сочат, че нито Нова народна власт нито СИРИЗА ще съумеят да съберат задоволително поддръжка, няма да съумеят да създадат коалиция и те се готвят за акция от три месеца.

От друга страна за първи път от близо две десетилетия гърците ще гласоподават без да са в обстановка на рецесия, разяснява Лора Карамфилова. Според нея това е една опция за съседите ни да вземат премислено и умерено решение на идния в неделя избор.

Целия диалог вижте във видеото. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР