Изборите на 21 май ще бъдат произведени по обикновената пропорционална

...
Изборите на 21 май ще бъдат произведени по обикновената пропорционална
Коментари Харесай

Мицотакис поиска от президента да разпусне парламента и да насрочи избори на 21 май

Изборите на 21 май ще бъдат създадени по елементарната пропорционална изборна система, призната по време на ръководството на лявата партия СИРИЗА
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис внесе през днешния ден публично предложение до президента Катерина Сакеларопулу, с което желае да бъде разхлабен Народното събрание и да бъдат планувани избори на 21 май, заяви АНА-МПА, представена в Българска телеграфна агенция.

В предлагането си Мицотакис написа, че държавното управление на практика е изчерпило четиригодишния си мандат, по тази причина предлага Народното събрание да бъде разхлабен и да бъде избрана дата за парламентарни избори след 4 седмици.

Предложението на държавното управление е в огромна степен условност, тъй като още преди няколко седмици Мицотакис разгласи 21 май като дата за идващите избори. Те се чакаха даже по-рано, през април, само че железопътната злополука на 28 февруари накара държавното управление на Нова народна власт да премисли желанията си и да даде повече време на обществото да излезе от шока на нещастието, която лиши 57 живота и провокира доста рецензии към метода на ръководство на гръцките железници.

От своя страна Сакеларопулу изрази пред Мицотакис вяра, че предизборният интервал ще бъде спокоен и потребен за богатството на страната.

Изборите на 21 май ще бъдат създадени по елементарната пропорционална изборна система, призната по време на ръководството на лявата партия СИРИЗА. При тази система съгласно изследванията дясноцентристката Нова народна власт ще остане първа мощ, само че няма да получи безусловно болшинство. Затова се счита за доста евентуално Мицотакис да провокира нови изключителни избори при започване на юли, които към този момент ще бъдат по системата, призната от Нова народна власт, която дава бонус на водещата партия и която е допустимо да ѝ разреши да сформира независимо държавно управление.

Указът на гръцката президентка за разформироване на Народното събрание се чака още през днешния ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР