Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на

...
Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на
Коментари Харесай

ЦИК може да проведе избори най-рано на 2 април. Машинно ще могат да гласуват само половината българи - Политика

Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на 2 април, съобщи председателката на ЦИК Камелия Нейкова от трибуната на Народното събрание. Ако вотът бъде плануван по-рано, то машинно гласоподаване няма да има. Причината е неналичието на предпазена хартия, която ще дойде по-късно. Заради лимитираните периоди за доставка обаче с машина на 2 април ще могат да гласоподават единствено половината българи.

Нейкова бе изслушана по искане на ГЕРБ-СДС. Депутатите отхвърлиха предлагането на " Продължаваме промяната " за чуване на представител на Българска народна банка, която е виновна за обезпечаването на хартия за гласоподаване и хартиени бюлетини. Идеята на Милен Матеев падна с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. 

Печатницата на Българска народна банка е предоставила на ЦИК три разновидността на предпазена хартия, като опитът, извършен през вчерашния ден, е минал сполучливо и без никакви софтуерни проблеми. Хартията към този момент е поръчана, първите количества ще дойдат сред 27 февруари и 5 март. Тя ще дойде на ролки, а за финалното ѝ оформяне ще са нужни още 50 календарни дни, сподели Нейкова.

От ЦИК имат различна концепция, с цел да бъдат извършени изборите по-рано - да се поръчат по-малко ролки - вместо 30 хиляди ролки да се доставят 15-20 хиляди. При тази обстановка във всяка секция ще има по една ролка и една аварийна. Всяка от тях е с дължина 80 метра. За съпоставяне - на миналогодишните избори във всяка секция е имало по една ролка и две аварийни. По думите на Нейкова Българска народна банка е удостоверила, че избори по новите правила ще могат да се проведат на 2 април.

Калина Константинова от Политическа партия съобщи, че поради това решение бюлетини за машинно гласоподаване ще има единствено за 3 млн. българи, вместо за 6 милиона. Тя е на мнение, че по този начин редица гласоподаватели няма да имат право на избор и засяга огромните секции, в които хората избират да гласоподават с машини. Нейкова отговори, че спомагателната хартия е аварийна и на предходни избори огромна част от нея е останала неизползвана.

Божидар Божанов от " Демократична България " изрази подозрение, че поради новите характерности на бюлетините за машинно гласоподаване, в този момент те ще бъдат по-дълги, т.е. ще е нужна повече хартия и повече ролки. Нейкова съобщи, че ЦИК към момента не е взела решение за дължината на бюлетините и към момента няма пример за бюлетина за машинно гласоподаване. Може да се окаже, че в случай че 1-2 ролки са били задоволителни на предходните избори в огромните секции, то в този момент е допустимо те да не стигнат.

От отговора на Нейкова стана ясно, че " сполучливият "  експеримент на ЦИК е съумял да печати разписки с нова хартия, а не бюлетини по новите правила. 

Нейкова сподели още, че са извършени срещи в Министерски съвет по отношение на видеонаблюдението в секциите и видеозаснемането след края на изборния ден. Тя не даде безапелационен отговор дали такова ще има на предварителните парламентарни изори.

Председателката на ЦИК сподели още, че незабавно откакто излезе указът на президента за насрочване на новите избори, ще излезе новото систематизиране на мандатите, на база на преброяването, чиито резултати излязоха ден след предварителните избори предходната есен - на 3 октомври. Тя заяви, че има региони с по-малко мандати и такива с повече.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР