Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не

...
Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не
Коментари Харесай

Росица Матева: Още 2000 машини ще трябва да се купят при избори 2 в 1

" Избори 2 в 1 могат да бъдат проведени механически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласоподаване и ЦИК разисква това ". Това сподели пред БНР Росица Матева, заместник-председател и представител на Централната изборна комисия.

Още към 2000 машини ще са задоволителни, с цел да се провеждат и проведат умерено изборите за парламент и за президент в един ден, акцентира тя и изясни, че в случай че има решение да се закупят, ще се разгласи социална поръчка и е допустимо изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната компания, снабдител на машините за вота.

Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември.

Росица Матева изясни, че разноските за избори 2 в 1 ще са по-ниски, тъй като едни и същи секционни и районни комисии ще провеждат и произведат и двата типа избори:

" В предишни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия тип избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни бумаги, ще се спести и от командировъчни разноски на членовете на комисиите отвън страната ".

По думите ѝ към момента не е предаден софтуерът от компанията, осигуряваща машините за гласоподаване:

" В контракта е записано, че ще се заплати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него.... Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият програмен продукт е предаден, ЦИК има подготвеност да изплати остатъка от дължимите суми по контракта с компанията ".

Говорителката на ЦИК уточни, че при осъществяване на изборите за Народно заседание и за президент по настрана, би било добре да има най-малко две седмици сред единия и другия тип избор:

" Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите още веднъж се параметризират. Това е софтуерно време, което е належащо ".

Матева акцентира, че ЦИК е с желание да има една хронограма за идните избори за президент и парламент, само че сега са затруднени поради неналичието на дата за парламентарния избор.

Тя удостовери, че номерата в изборната бюлетина ще съответстват с номера на партиите и обединенията, които са ги издигнали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР