Изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)

...
Изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)
Коментари Харесай

Гласуването за Цацаров разтресе БСП

Изборът на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) докара до нова рецесия в Българска социалистическа партия и разцеплението й, което върви от към година, става все по-неудържимо. Поредните турбуленции в левицата бяха провокирани от протеста на част от алените депутати - 27, които не съблюдаваха повелята на водача Корнелия Нинова и гласоподаваха в поддръжка на Цацаров, което я взриви. Част от тези депутати, с които " Сега " беседва, оповестиха, че са подкрепили Цацаров най-много като " отпор против натиска ", който им е бил оказан от Нинова, и като знак, че тя не може да се " разпорежда еднолично " с партията. Те се тормозят от радикални дейности против тях. Допускат даже изключване от парламентарната група или от партията.

Ръководството на алената група в четвъртък не събра депутатите, с цел да обсъдят обстановката, нито пък я разяснява публично. За сметка на това пресцентърът популяризира позиция, която нагнети още повече напрежението. В нея се споделя, че всеки, дал своя вот " за ", ще носи " персонална отговорност ". Не излиза наяве по какъв начин ще се понесе тази отговорност. Според " отговорните " това означавало, че ще би трябвало сами да пазят позицията си обществено. Засега обаче никой от подкрепилите Цацаров не желае да разяснява вота си.

По информация на " Сега " най-малко четири пъти е била разисквана тематиката за новия началник на КПКОНПИ и по какъв начин левицата да работи в залата. В сряда Нинова сподели, че решението е да не бъде подсилен нито един от двамата претенденти - Сотир Цацаров и Симеон Найденов от " Воля ". И все пак при гласуването 27 социалисти поддържаха Цацаров, 30 бяха срещу, трима се въздържаха, 8 не са дали своят вот въобще, само че са били в пленарна зала, а 11 са отсъствали от съвещанието.

" Има разединение в Българска социалистическа партия. Засега това са единствено признаци. Истинското разединение ще го забележим след няколко месеца ", призна депутатът Антон Кутев пред Би Ти Ви. Според него водачът Нинова не правела нищо, с цел да " спре разцеплението нито в групата, нито в партията ". " Това ще й коства доста отсега нататък ", предвижда Кутев, който до неотдавна бе зам.-шеф на алената ПГ, само че беше отхвърлен от Нинова.

Кутев, който е дал своя вот срещу Цацаров, аргументира вота си, че в " последните 7 г. битката с корупцията не се водеше на нужното равнище ". " За мен сигурно имаше напън над Народното събрание за това гласоподаване ", счита депутатът от Българска социалистическа партия. И акцентира, че 30-те дали своят вот срещу Цацаров са единствените в Народно събрание. 

Всъщност огромна част от гласувалите за Цацаров от БСП са така наречен пловдивски кръг в соцгрупата. " Работил съм с господин Цацаров, когато той беше ръководител на окръжния съд в Пловдив, работили сме на професионално равнище. И като основен прокурор, мисля, че по този начин работи. Нямам никакви терзания за това, че съм го подкрепил ", отбрани позицията си Георги Търновалийски. Той отхвърли съмненията на негови сътрудници, че вотът на пловдивските депутати е по директива на Георги Гергов, водач на БСП-Пловдив.

Сред гласувалите за новия началник на антикорупционната комисия са Манол Генов и Светла Бъчварова, чиито имунитети са поискани по разнообразни следствия от Сотир Цацаров като основен прокурор. Георги Михайлов, против който също тече следствие, обаче е дал своя вот срещу. " За " Цацаров е дал своя вот и единият зам.-председател на групата - Драгомир Стойнев, който не отговори на мобилния си телефон, потърсен от " Сега ". Но при номинацията на Цацаров за началник на КПКОНПИ дефинира кандидатурата му като мощна и че е " потвърдил, че може да бъде самостоятелен ".  

Другият зам.-шеф на алената група - Весела Лечева, също не е спазила партийната заръка, като се е въздържала. " Въздържал " се е дал своя вот и някогашният зам.-председател на Народното събрание и също разследван от прокуратурата за имотна договорка Валери Жаблянов.

Част от вътрешната съпротива към съперника на водача - Красимир Янков, е била в Народното събрание, само че не е взела участие в гласуването. Сред тях са и някогашният кмет на Смолян Дора Янкова, и напусналият управлението на групата Жельо Бойчев.

НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Не за първи път алената група се разцепва по основни гласувания. След като мълча с дни по номинацията на Иван Гешев за основен прокурор, в последния работен ден преди лятната почивка в края на юли Корнелия Нинова от трибуната издекламира неособено ясна позиция за Гешев и упрекна премиера Бойко Борисов в " сделка за издигането единствено на един претендент " за правоприемник на Цацаров, а в това време въобще не разяснява всъщност кандидатурата на Гешев. На съвещанието си на ПГ преди този момент пък депутатите бяха влезнали в конфликт с управлението и се разделили в позициите си. Едните настояли за по-остра и ясна реакция по отношение на Гешев, изключително на фона на изявленията му, че не е последовател на разделянето на управляващите. Но надви позицията на Нинова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР