Изборът на професионален брокер, който да ни представлява по време

...
Изборът на професионален брокер, който да ни представлява по време
Коментари Харесай

Изборът на професионален брокер е решаващ за сделката с недвижим имот

Изборът на професионален брокер, който да ни съставлява по време на покупко-продажбата на парцел е виновна задача, постоянно объркваща и сложна за човек, който за първи път пристъпва към договорка с недвижима благосъстоятелност.

Разумният асортимент на брокер може да се окаже решителен за договорката, разясняват за Българска телеграфна агенция от управлението на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ).

От Сдружението прецизират, че на пазара работят доста медиатори при покупко-продажби с недвижими парцели, чиято активност е изцяло законна, само че не всички от тях са професионални брокери.

Професионалистът се отличава по пакета услуги, предоставяни на клиента, които могат да доближат и до над 50.

Какво отличава професионалния брокер?

Брокерът ще ни преведе през целия дълъг и комплициран развой на договорката, като ще минимизира риска да бъдем ощетени или излъгани и ще работи за отбрана на ползите ни, разясняват от НСНИ.

Сред най-ценните качества, които професионалните брокери имат, са познанията за пазара на парцели, маркетинговите умения и уменията за водене на договаряния, положителната ориентировка в архитектурни и инженерни чертежи и строителни технологии, методите за оценка, разноски и налози по договорката, пълномощия в областта на логиката на психиката и медиацията.

Основното характерно качество на професионалния брокер е, че познава пазара на парцели, трендовете за развиване, разполага със статистика, разбори и богата информация, които ще оказват помощ на всеки клиент да вземе осведомено решение и да подписа най-хубавата допустима за него договорка. Такива са членовете на НСНИ, на които изцяло можем да се доверим, означават от Сдружението.

Брокерът също по този начин е ловък в комерсиалните договаряния - дарба, която не всеки участник на имотния пазар има, само че която играе значима роля при покупко-продажбата на недвижима благосъстоятелност.

Друга значителната линия на професионалните компании на имотния пазар е, че си партнират с адвокати и юристи.

Те ревизират правната история на парцела, ще сформират план на прелиминарен и финален контракт или ще прегледат към този момент съществуващия подобен, с цел да е несъмнено, че ползата ни е предпазен по най-хубавия вероятен метод.

Освен контракта, при сходни огромни покупко-продажби има и доста съпътстващи документи и условия, инспекции за тежести, с които юристите са добре осведомени и чиято подготовка би основала обилни усложнения на неопитния продавач или покупател на неподвижен парцел.

Не на последно място, брокерът може да ни насочи към банка или друга финансова институция за разпределяне на ипотечен заем, в случай че подобен е нужен.

Как да изберем професионален брокер?

Какво можем да създадем, с цел да се ориентираме по-добре в морето от организации за недвижими парцели и техните брокери?

Една добра първа стъпка би била да разгледаме уеб страницата на НСНИ и по-точно секцията с брокерските организации, членове на Сдружението.

По предписание, в Сдружението членуват компании с потвърдена история на пазара на недвижима благосъстоятелност, които са единствените в България, подкрепили и спазващи Професионален етичен кодекс. В него са заложени стандарти и правила, които подсигуряват качеството на услугата за клиентите.

Друга опция за избор на експерт е Професионалният указател на юридически лица с предмет на активност ходатайство при покупко-продажби с недвижими парцели и физическите лица, упражняващи специалността " Брокер на недвижими парцели ".

От него можем да научим повече за показаните организации, да забележим екипите от хора, които работят за тях, да проучим техния опит, експертиза, специализация и даже да потърсим брокер покрай нас.

" За първи път ми се наложи да продавам парцел през 2022 година Нямах никаква визия от пазара и взех решение да потърся организация, с която да работя. При търсене в интернет попаднах на регистъра на организациите и брокерите. Оказа се доста потребен инструмент за мен! Разгледах записаните в него компании, отворих и профилите на брокерите и по този начин направих своя избор на експерт. Впоследствие упованията и условията ми бяха изцяло покрити от моя персонален брокер ", споделя Иван Керемедчиев от София.

Професионалният указател на брокерите е елементарен за работа и изцяло безвъзмезден за потребителите.

Към който и брокер да се насочим, добре е да проучим отзиви за работата му от предишни клиенти. Близки, другари и познати са сигурен източник на информация. Самите компании постоянно могат да посочат удовлетворени клиенти, до които да се допитаме за рекомендации и референции.

Но би трябвало да имаме мислено, че всеки проблем е друг и мненията постоянно имат известна доза субективизъм. Затова - колкото повече мнения, от колкото по-различни източници, толкоз по-добре, напомнят от Националното съдружие " Недвижими парцели ".

Много значим аршин е дали брокерът, на който сме се спрели, ни предлага да сключим контракт за предоставяните услуги. Нужно е договорът да включва ясно изложение на предмета и цената на услугата, както и правата и отговорностите на страните.

Накрая, откакто сме си подготвили добре домашното, е хубаво да се срещнем и онлайн с нашите избраници. От диалог " очи в очи " можем да добием усещане за компетентността на брокера, на който сме се спрели, за уменията и етиката му.

Подобни срещи ще имат решаваща роля, в случай че до този миг не сме съумели да се спрем на съответно име, а се колебаем сред няколко претенденти.

За какво да внимаваме?

Има няколко " сигнални лампи ", които да ни покажат, че един брокер не е верният избор. На пръв взор би трябвало да ни направи усещане, в случай че той или тя се държи прекомерно нападателно, притиска ни да взимаме бързи решения, които не са добре премислени, или пък не отстоява нашите ползи.

В процеса на опознаване и диалог можем да открием, че организацията или брокерът са употребявали подправена или заблуждаваща реклама или информация. В подобен случай не можем да чакаме изрядни връзки и по-нататък.

" Свидетели сме всекидневно на " бизнес модели ", които се назовават с термини, извлечени от положителните интернационалните практики, само че се ползват пречупени през неприятните привички на пазара ни, компании или избрани лица.

И при тях постоянно задачата е огромната облага, а не положителното и качествено обслужване. Много брокери/агенти на входа на професионалните си занимания са подготвени на нелоялни и нападателни практики и по този метод развъждат неприятния опит ", предизвестява Ирена Перфанова, заместник-председател на НСНИ.

Друг негатив е, в случай че на брокера му липсват умения и пълномощия - тогава няма по какъв начин да извърши качествено услугата за нас. Това бързо си личи в диалог онлайн.

С изострено внимание би трябвало да подходим и към организации, които затварят офертата единствено измежду личните си клиенти - това не е в наш интерес и също приказва за нелоялни практики.

И най-после, доста значимо - в никакъв случай не трябва да избираме брокер единствено по съответна публикация, която е привлякла вниманието ни.

Сделката с недвижими парцел е сериозна инвестиция, която заслужава да й отделим нужното време и подготовка, с цел да има удобен резултат за нас, обръщат внимание от НСНИ.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР