Изборът на образование и професия, качествата на добрия лидер, българското

...
Изборът на образование и професия, качествата на добрия лидер, българското
Коментари Харесай

24 000 зрелостници се явиха на втората матура по профилиращ предмет

Изборът на обучение и специалност, качествата на положителния водач, българското кино и бъдещето на ски курортите бяха измежду тематиките на втората наложителна матура по профилиращ предмет. На нея се явиха над 24 000 зрелостници, оповестиха от МОН.

По философия една от дилемите беше върху фрагмент от книгата на Джон Ролс " Теория на справедливостта ". На теста зрелостниците имаха опция избират да пишат философско есе или да вземат решение проблем, обвързван с избора на обучение и специалност. " Представата, че нещо друго (един мозък) мисли вместо теб, е най-чистият признак за отвод от интелектуална отговорност " (Христо Стоев, " Евдемонии " ), беше една от двете вероятни тематики за есе. Другата бе обвързвана с мисъл на Лудвиг Витгенщайн от неговия " Логико-философски етюд ": " Ние усещаме, че даже, в случай че бъде отговорено на всички вероятни научни въпроси, нашите проблеми на живота към момента въобще не ще бъдат допрени ".

Есе беше и последната задача за зрелостниците, които се явиха на матура по британски език (ниво B2). Темата бе: " Какви са качествата на положителния водач? ". Английски език е профилиращият предмет, определен от най-вече зрелостници за втора наложителна матура – близо 12 000 се явиха на него. От тях 8 362 поставиха изпит за равнище В2.

По география трябваше да се търсят вероятни решения за адаптиране към климатичните промени на зимните (ски) курорти в България. Зрелостниците трябваше да формулират теза, да дадат причини и да създадат заключения по авансово заложен текст. По история една от дилемите беше по желание - основаване на текст върху разнородни исторически източници или отговор по исторически проблем. Темата за първата опция бе " Как се развива българското кино през първите десетилетия на 20 в.? ", а за втората " Как българското възрожденско общество развива съвременна българска култура? ".

Над 21 000 зрелостници се явиха на наложителен държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. За 7204 от тях изпитът включваше писмена тематика, 3019 решаваха тест, а близо 10 800 – отбрана на дипломен план.

Кандидатите за специалност " Аниматор в туризма ", компетентност " Туристическа анимация " трябваше да предложат анимационна стратегия по желание и да нареждат реклама на анимационен артикул, в това число и превод на непознат език. Темата на бъдещите счетоводители беше обвързвана с бюджетната система на България, а тази на спедиторите-логистици – с транспорта на товари и запазване на околната среда. При компетентност

" Възобновяеми енергийни източници "  акцент бяха термопомпените съоръжения въздух и приложението на типовете геотермални запаси, а претендентите за специалност от компетентност " Технология в биопроизводствата " трябваше да се оправят с тематиката за биотехнологичното филтриране на отпадъчни води и съблюдаване условията на биологичната сигурност.

Анулирани бяха четири изпитни работи – по една в Пазарджик, Перник, Стара Загора и Търговище.

Резултатите от изпитите ще са подготвени до 9 юни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР