Избор В центъра на еволюционния процес е изборът. Той е

...
Избор В центъра на еволюционния процес е изборът. Той е
Коментари Харесай

Отговорният избор е изборът, вземащ предвид последствията от всяко ваше решение | Гари ЗУКАВ

Избор

В центъра на еволюционния развой е изборът. Той е моторът на нашата еволюция. Всяко решение, което вземате, е избор на желание. Може да решите в дадена обстановка да замълчите и тази ваша постъпка да послужи за реализиране на желание за наказване, за състрадание, за реализиране на възмездие, за демонстрация на самообладание или обич. Ако предпочетете да говорите с възприятие, това деяние може да послужи за реализиране на същите планове. Онова, което избирате с всяко деяние и с всяка мисъл, е едно Намерение, качество на съзнанието, което влагате в действието или в мисълта си.

Разединената персона има няколко или доста аспекти. Един от тях може да е обичащ и толерантен, различен - злопаметен, трети - милосърден, а четвърти - себелюбив. Всеки от тези аспекти има свои полезности и цели. Ако не осъзнавате своите разнообразни елементи, най-силната от тях ще довие превъзходство над всички останали. Личността ще употребява желанието на този аспект, с цел да образува действителността си. Великодушната ви част да вземем за пример може да желае хванатия в дома ви апаш да не бъде арестуван, само че в случай че отмъстителната ви част е по-силна, вие, въпреки и с известна нерешителност, ще настоявате той да бъде задържан.

Не можете умишлено да избирате своите планове, до момента в който не започнете да усещате всички разнообразни аспекти от същността си. Ако не осъзнавате всяка своя част, ще откриете, че желаете да кажете нещо или имате желание да извършите нещо, а без да се усетите, казвате или вършите нещо друго. Ще желаете животът ви да потегли в една посока, а той ще се насочи в друга. Ще желаете да се освободите от някой мъчително повтарящ се модел в своите преживявания, а ще го виждате още веднъж и още веднъж.

Не е елементарно разединената персона да стане цялостна, тъй като единствено някои нейни елементи се стремят към целокупност. Другите елементи, тъй като не изпитват такова възприятие на отговорност, не са по този начин милостиви и състрадателни като частите, искащи целокупност, и теглят в противоположната посока. Те се стремят към това, което ги удовлетворява, към което са привикнали. Тези елементи от личността нормално са мощни и крепко вкоренени. На разединената персона непрекъснато й се постанова да извира сред противоположни елементи от себе си. Тази обстановка е гръбнакът на еволюцията ни. Това е фундаменталната обстановка - моментът на избора.

Изборът на желание е също и избор на кармична пътека. Ако говорите или постъпвате яростно да вземем за пример, вие създавате кармата на гнева. Като говорите или постъпвате със съчувствие, вие създавате кармата на състраданието и пред вас се открива една друга пътека. Това става без значение дали осъзнавате или не другите елементи от себе си, не зависи даже от това дали осъзнавате решенията, които вземате във всеки миг. Досега нашият тип се е водил от подсъзнателната еволюция през плътността на физическата материя, посредством прекарванията, основани подсъзнателно от подсъзнателните планове. Това е подсъзнателният път към същинската мощ. Съзнателната еволюция, осъществяваща се чрез отговорно взетите решения, е ускореният постепенен път на многосетивната персона и на постигащата многосетивност петсетивна персона. Отговорният избор е съзнателният път към същинската мощ.

Какво значи виновен избор? 

Като следвате възприятията си, вие стартирате да осъзнавате своите разнообразни елементи и другите им стремежи. Не можете да имате всички мечтани неща по едно и също време, тъй като доста от тях си опонират Онази част от вас, която желае повече пари и по-голям дом, е в спор с онази ваша част, която страда дружно с бедните и гладните. Онази ваша част, която се стреми със състрадание да открие хубостта у другите, е в несъгласие с онази ваша част, която желае да употребява близките за своя изгода и полза. Когато задоволите една своя част, потребностите на друга остават незадоволени. Удовлетворяването на една част от вас носи страдалчество на друга или на други, а вие се чувствате разлъчен.

Като осъзнавате другите елементи от своята персона, ставате кадърен умишлено да изживявате вътрешните сили, надпреварващи се да получат израз, във всеки миг да обсебят всяко ваше желание, формиращо действителността ви. Когато навлезете в тези динамичности умишлено, вие възпитавате у себе си способността да извирате умишлено сред силите вътре във вас, да избирате къде и по какъв начин да концентрирайте силата си.

Решението да не избирате е решение да останете неосъзнати и затова да употребявате силата безконтролно. Осъзнаването на обстоятелството, че личността ви е разединена и е належащо тя да се сплоти и да стане цялостна, води след себе си нуждата да извираме умишлено. Всяко решение изисква да избирате кои елементи от себе си желаете да култивирате и от кои да се освободите.

Отговорният избор е изборът, вземащ поради следствията от всяко ваше решение. За да решавате отговорно, при всеки собствен избор вие би трябвало да се запитате: „ до какво ще докара това? Действително ли желая да реализира това? Готов ли съм да поема всички последици от този избор? " придвижите се в бъдещето към събитията, които евентуално ще станат, в случай че изберете съответната опция. Направете го не с силата на желанието, а просто с цел да се потопите и да усетите това, което възнамерявате да сътворите. Проверете по какъв начин се чувствате. Задайте си въпроса: „ това ли желая в действителност? ", и тогава решете. Когато придвижите следствията от избора си в своето решение и изберете да осъзнавате, това е виновен избор.

Единствено посредством виновния избор можете да изберете умишлено да култивирате и да се грижите за потребностите на душата си и в същото време да се изправите против желанията на личността си и да се освободите от тях. Вие избирате яснотата и мъдростта, извирате съзнателната промяна. Избирате високочестотните енергийни потоци на любовта, прошката и състраданието. Избирате да следвате гласа на висшата си същина, на душата. Когато предпочетете силата на душата - когато предпочетете да творите, изхождайки от желанията на любовта, прошката, смирението и яснотата, вие печелите мощ. Когато изберете да се учите чрез мъдростта, вие печелите мощ. Когато предпочетете да творите с силата на личността си, с яд, ревнивост и боязън - когато решите да учите чрез страха и подозрението, вие губите мощ. Следователно вие губите или печелите мощ според от избора, който вършиме.

Личността се интересува от себе си. Тя, така да се каже, обича сензациите. Тя постоянно не се усеща виновна, нито изпитва състрадание или обич. Душата е силата на вселенската обич, мъдрост и съчувствие. Тя твори, употребявайки тези сили. Личността счита силата за нещо външно, възприема я в границите на съревнованието, опасността, облагата и загубата, които се мерят по отношение на достиженията на другите. Когато се отъждествите с личността си, вие давате мощ на света на петте сетива, на външните условия и предмети. Отнемате личната си мощ. Когато започнете да осъзнавате духовната си същина и генезис, личното си величие, и предпочетете да живеете на първо място съгласно с тях и чак на второ място съгласно с физическата си същина, вие премахвате пропастта сред личността и душата. Започвате да усещате същинската мощ.

От: „ Мястото на душата ”, Гари Зукав, изд. Сарасвати
Снимки: commons.wikimedia.org, Fearless Soul

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР