Избирателната система Хеър Ниймайер“ отне мандат от БСП в Кърджали.

...
Избирателната система Хеър Ниймайер“ отне мандат от БСП в Кърджали.
Коментари Харесай

„Изправи се! Мутри, вън!“ взема мандат от БСП в Кърджали

Избирателната система „ Хеър Ниймайер “ лиши мандат от Българска социалистическа партия в Кърджали. Политици и локални поданици са шокирани от новината, че един от петте депутатски мандата в района отива при групировка, получила малко над 1 % електорална поддръжка. Според тях обстановката е обидна, тъй като тази политическа мощ не е направила даже минималното изпитание да притегли гласоподаватели и е неразпознаваема за гласоподавателите.

На тези избори, както и на предходните, мандатите в района на Кърджали са по схемата 3-1-1. Трите получава Движение за права и свободи, един ГЕРБ и един би трябвало да отиде при Българска социалистическа партия. Ако не е системата „ Хеър Ниймайър “, която разпределя мандатите по метода на най-големия излишък. И защото Българска социалистическа партия в Кърджали не е произвела цялостен мандат, няма да получи депутатско място. Това основава диспропорции, изяснява Даниел Пейчев, специалист от Българската асоциация по изборни системи.

Вместо Българска социалистическа партия, мандат се чака да получи обединението „ Изправи се! Мутри, вън! “. На изборите в неделя тя получи малко над 1 % поддръжка или 778 гласа. При тази обстановка в Народното събрание влиза лидерът на листата Максим Генчев. 

" Това е една огромна неправда, тъй като не дава отговор на напъните, които направихме по време на предизборната акция ", споделя регионалният водач на Българска социалистическа партия Милко Багдасаров. В изборната нощ дълго са пресмятали резултатите от вота и тогава всичко е било в интерес на лидера Петя Михалевска.

Това е втори пестник за Българска социалистическа партия в Кърджали. През 2005 година левицата загуби мандат, този път поради системата Донт. Водач на листата беше Стефан Данаилов, който съумя да събере близо 19 000 гласа в своя поддръжка. Въпреки огромният им брой, невъобразим до тогава в района, мандатът се изплъзна от ръцете на Българска социалистическа партия. Оказва се, че това не е първият сходен случай. Преди 8 години Видин излъчи мандат за Движение за права и свободи при дали своят вот за придвижването едвам 474 души. Но както споделя изборният специалист Даниел Пейчев, системата е обективна на национално равнище, само че не и на районно. 

" Обидно е да имаш народен представител, без да е направил и една минута акция ", твърди регионалният водач на Българска социалистическа партия Милко Багдасаров.

Подобно мнение поддържа и журналистът Георги Кулов. Според него обединения като „ Изправи се! Мутри, вън! “ слагат отпред в листите си хора, непознати в районите.

Българска социалистическа партия в Кърджали няма да търси замяна на петия мандат, тъй като към този момент е доста късно. Според регионалния водач Милко Багдасаров такава замяна би могла да се случи на национално равнище.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР