Избирателите ще бъдат излъгани за четвърти път за машинното гласуване,

...
Избирателите ще бъдат излъгани за четвърти път за машинното гласуване,
Коментари Харесай

Мартин Райков: Избирателите ще бъдат излъгани за четвърти път за машинното гласуване

Избирателите ще бъдат излъгани за четвърти път за машинното гласоподаване, предвижда пред медиите Мартин Райков, член на Националния съвет на Политическа партия АБВ и някогашен член на ЦИК. Той акцентира ясната позиция на Политическа партия АБВ за въвеждане на машинното гласоподаване у нас час по-скоро и дейните дейности в тази посока.

„ В сряда беше следващата среща, която организирахме като политическа партия. Първата огромна беше януари. Оттогава няма никакво развиване и изясненост по какъв начин ще се проведат изборите. Нашето голямо безпокойствие беше, че това ще е следващата излъгана вълна от протестиращи, която има предпочитание да взе участие в политическия живот на страната посредством даването на своя глас. Основните ни безпокойства са това, че досега няма проведена, направена, дискутирана социална поръчка за доставка на машините за гласоподаване, които по досегашния настоящ Изборен кодекс би трябвало да са 13 000 “.

Райков е на мнение, че и в този момент сме изправени пред следващия случай, в който „ няма да има опция да бъдат доставени тези машини “. Той настоя за повече изясненост за гласуването в чужбина.

„ Виждаме едно голямо предпочитание и митинги от общностите ни отвън страната, изключително във Англия, която към този момент напусна Европейски Съюз. Броят на секциите е понижен на половина. Продължава да стои голям казусът с гласуването в Германия, където са единствено 10 или 15 секции “, сподели Райков и добави, че е време да се мисли в посока и на опция за електронно гласоподаване.

Райков разяснява също нуждата от въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции, изключително във времето след 20 часа, когато се броят бюлетините. Той обърна внимание, че за следващ път България ще влезе в полезрението на Венецианската комисия, тъй като в последния миг ще има промени в Изборния кодекс. Той сподели, че Политическа партия АБВ приготвя и запитване до ЦИК за степента на подготвеност за машинно гласоподаване.

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков акцентира, че не се ли направи стъпката към машинно гласоподаване, ще имаме следващ нелегитимен състав на Народно заседание.

„ Не се ли направи стъпката машинно гласоподаване, ще имаме парламент, който ще бъде писан като личен състав от Бойко Борисов.

Три пъти Народното събрание, откакто има законова норма за организация и осъществяване на машинно гласоподаване, го анулира в последния миг преди изборите с аргумента, че нямаме техническо време за подготовка, организация и осъществяване на социална поръчка.

Всеки път броят на недействителните бюлетини нараства. 300 хиляди невалидни бюлетини на последните парламентарни избори. Това значи, че 25-30 народни представители ги пренаписва химикалката на Бойко Борисов. Ако ние не си даваме сметка, че по този начин няма по какъв начин да притеглим сънародниците ни да гласоподават, изключително тези, които сега са по площадите, значи нищо не разбираме “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР