Избирателите на ДПС са мъдри, ще направят правилния избор на

...
Избирателите на ДПС са мъдри, ще направят правилния избор на
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Изборите свършиха, време е да помогнем на хората

Избирателите на Движение за права и свободи са мъдри, ще създадат верния избор на балотажа Българските жители ясно разграничават смяна от замяна Благодаря на българските жители, които гласоподаваха за Движение за права и свободи у нас и в чужбина Разширихме районната си карта, имаме исторически триумф в Бургас Готови сме с пакет от ограничения в поддръжка на пенсионерите, фамилиите и бизнеса, споделя водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

 

- Г-н Карадайъ, Движение за права и свободи е единствената партия, която усили изборния си резултат и броя на мандатите си. Станахте трета политическа мощ. Как се случи това?

- Благодаря на българските жители, които гласоподаваха за Движение за права и свободи и в България, и в чужбина, както на президентските, по този начин и на парламентарните избори.Благодарение на тях относителната тежест на Движение за права и свободи в последните три парламентарни избора се резервира и усилва. На вота през април тя бе 10,5%, през юли - 10,7 на 100, в този момент - 13%. Това се дължи на обстоятелството, че сме открити, почтени и поредни. С душа и сърце работим за просперитета на нашата Родина България. Кампанията ни бе положителна, с съответни задължения за поддръжка на хората и бизнеса в тежката обстановка на поредност от рецесии, в която се намираме. Хората оцениха това. Затова и ни дадоха доверието си.  

- Движението резервира първото си място в 5 области. Как се разшири районната карта на Движение за права и свободи?

- Ще имаме 34 депутати в Народното събрание, което е неоспорим триумф за Движението, още повече че отвън новите партии в Народно събрание, всички останали губят мандати. Движение за права и свободи още веднъж ще има депутат от Габрово - Юсеин Вейселов. Върнахме си също по този начин представителството в Плевен и в лицето на Марио Рангелов ще имаме един доста деен и способен народен представител. Постигнахме исторически триумф в Бургас, от където към досегашните потвърдени парламентаристи Севим Али и Ешереф Ешереф се причислява и Фатме Рамадан.

- Върнахте си и Велико Търново, макар акцията на Христо Иванов " Нито глас за Пеевски ".

- Вотът ясно сподели, че хората обърнаха тил на заклинанията и омразата. Затова и този черен ПР се върна като бумеранг върху създателите му. Демократична България не взе мандат от Велико Търново. Нещо повече - гласоподавателите дадоха доверието си за Делян Пеевски в съответствие 2 към 1 по отношение на Христо Иванов. Пеевски заложи на позитивния разговор с хората и разгласи, че ще работи за повече работни места за младите. Ангажира се да оказва помощ за развиването българските общини и усилването на локалното самоуправление.Още по-категоричен бе резултатът му в Благоевград, където той получи 16.65% от гласовете в Пиринско, до момента в който " Демократична България " завоюва едвам 4.39%.

- Всеки един от демократично излъчените президенти в последните 30 години е бил избиран с решаващото присъединяване на Движение за права и свободи. Каква ще бъде ролята на Движението на балотажа в неделя?

- Според оценката на Централното оперативно бюро на Движение за права и свободи президентските избори са извънредно значими, тъй като засягат институцията с основна роля за държавността.Още при започване на акцията ние очертахме упования профил на президентската институция. Според нас тя тр ябва да е обединител на нацията и на всички български жители, без значение, къде се намират те,  да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото.Президентската институция би трябвало да бъде полето за единодушие, изключително по време на рецесии, да е лице на държавността и на страната пред света, да бъде глас на национално сплотяващи дела.

- Кой от двамата претенденти за президент изпълва със наличие този профил и ще получи поддръжката на Движение за права и свободи на балотажа - Румен Радев или проф. Анастас Герджиков?

- Избирателят на Движение за права и свободи е доста умен и ще направи верния избор. Ще гласоподава и ще избере президент, който най-вече се приближава до контури от Движение за права и свободи в предизборната акция облик на президента.

- ЦОБ на Движение за права и свободи регистрира рекордно ниска изборна интензивност. На какво се дължи тя?

- Тепърва ще вършим изчерпателен и подробен разбор. Причините са доста и са сложни.На 14 ноември гласоподавателят доста ясно сподели, че прави разлика сред смяна и замяна. Даде оценката си за така наречен партии на митинга. Едни изгубиха своята поддръжка, други въобще не влязоха в Народното събрание.    

- Проектът на Кирил Петков и Асен Василев стана първа политическа мощ. Какво е обяснението Ви за това?

- Разочарованието от така наречен партии на митинга тласна желанието за смяна в тази посока. Но следва да забележим какво оферират. Първо би трябвало да бъде формирано устойчиво парламентарно болшинство, което да излъчи работещо държавно управление. Следващите два теста са бюджетът на 2022 година и Планът за възобновяване.

- Преговорите за кабинет към този момент започнаха. Как ще коментирате декларациите на Кирил Петков и Асен Василев, че няма да беседват с Движение за права и свободи?

- 340 000 български жители дадоха доверието си на Движение за права и свободи. Суверенът подреди 7 партии в Народното събрание, като нито една от тях, нито даже две или три, не могат да ръководят независимо. Видяхме до каква степен доведоха разграничителните линии в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Хората ясно демонстрираха, че не желаят окопни войни и разделяне, а чакат от партиите разговор и единодушие по национални цели и цели за излизане от рецесията.ДПС има безспорни специалисти. Чрез своята стратегия за ускорено икономическо развиване дава работещи решения за достигането на средноевропейските стандарти на живот тук и в този момент. Докато от страна на спечелилите в изборите към момента стратегия не сме видели.

- Готово ли е Движение за права и свободи да взе участие в диалози за ръководството?

- Ние сме посочили и потвърдили, че можем да беседваме с всички парламентарно показани партии и обединения. В 45-ото Народно събрание ние декларирахме, че отчитаме вота на гласоподавателя като предпочитание за смяна и абсолютно ще подкрепим новите партии за държавно управление без да участваме в него. В 46-ото Народно събрание поставихме едно изискване - възобновяване на демокрацията и държавността. В 47-ото Народно събрание това изискване изрично продължава да важи. Работата на 46-тия парламент, изключително по актуализацията на бюджета, сподели, че без опита и експертизата на народните представители от Движение за права и свободи, работещи решения за излизане от рецесията не могат да се вземат.

- Очаква ни извънредно тежка в стопански проект зима. Какви ограничения в поддръжка на бизнеса, фамилиите и пенсионерите ще предложи Движение за права и свободи?

- Изборите свършиха и през днешния ден най-важно е Народното събрание напълно да се обърне към дневния ред на хората. И незабавно да стартира разискването на бюджета за 2022 г.В него ние предлагаме да се продължи помощта за пенсионерите, да се направи заслужено преизчисление на пенсиите, което е отлагано толкоз години, да се прибавят енергийни помощи за тези обществени пластове, които мъчно биха понесли скока на цените на енергоносителите. Готови сме с повсеместен пакет от ограничения, който включва още помощи за младите фамилии, за безработните, за тези с ниски приходи, както и за уязвимите групи.Отделно още в първите дни на 47-мия парламент ще предложим съответни ограничения в поддръжка на бизнеса, с цел да се резервират работните места, както и ограничения за подкрепи здравната система в този сложен миг.Обмисляме и пакет от данъчни ограничения в поддръжка на българската хранително-вкусова индустрия, с цел да може храните да бъдат на малко по-поносими цени и да бъде овладяна инфлацията.

- Каква ще бъде линията на държание на Движение за права и свободи в 47-ия парламент?

- Най-важното, което е нужно на България оттук насетне, е да има единение на нацията. Защото няма разцвет в общество, което е разединено. Ние сега живеем в обстановка на доста рецесии - коронавирус, здравна, обществена, икономическа, енергийна, рецесия на демокрацията и на държавността. За да можем да преодолеем тези рецесии и да насочим страната в посока на разцвет първо е нужно единение на нацията. За превъзмогване на политическите рецесии е нужно възобновяване на демокрацията. Кризата на държавността се лекува с повече държавност. Кризата на демокрацията се лекува с повече народна власт. Не с реваншизъм.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР