Избирането на работещ и ефективен вариант за изграждане на вятърни

...
Избирането на работещ и ефективен вариант за изграждане на вятърни
Коментари Харесай

Учен предупреди: Ветропарковете в Черно море може да се окажат скъпи и неефективни заради слабия вятър и рязката дълбочина

Избирането на работещ и ефикасен вид за създаване на вятърни турбини в Черно море е доста мъчно. Това се дължи на преобладаващо слабия вятър, внезапната смяна в дълбочината на дъното и морските стихии, присъщи за Черно море. При нас междинните ветрове са до 8 м/с, до момента в който в Северно море са 9-9,6 м/с. Тази разлика в скоростта би довела до по-малко генерирани мощности. Стандартните способи за слагане на такива мощности не са използвани тук поради дълбокото дъно, което остава няколко разновидността, един от които плаващите платформи, които са по-скъпи, това разяснява доцент доктор Николай Марков, началник Центъра по хидро и аеродинамика, в предаването " Бизнес старт " с водеща Роселина Петкова.

Още е рано за умозаключение дали построяването на вятърни турбини в Черно море е допустимо и дейно, като учените в този момент се концентрират върху избора на процедура, с която да стигнат до това умозаключение, сподели Марков. Процедурите в бранша са разработвани с години, като целят да понижат риска за всички страни. Въпросът е на каква цена и какви старания ще са нужни за построяването на мощностите в Черно море.

Гостът изясни, че избирането на работещ и ефикасен вид за Черно море е доста мъчно, поради няколко фактора. Факторите включват: преобладаващо слаб вятър по отношение на други морета, също по този начин дъното доста бързо става надълбоко, а на трето място Черно море е особено със мощни стихии, които затрудняват проектирането и поддържането на тези уреди.

" Такива мега планове се разделят на пет етапи, като първата е да се оценят опциите, ресурсите и лекотата на достъп до ресурсите. В нашия случай ресурсът не е толкоз добър, колкото в северните морета и лекотата на достъпа не е толкоз добра поради дъното и мощните стихии в Черно море. При нас междинните ветрове са до 8 м/с, до момента в който в Северно море са 9-9,6 м/с. Разликата наподобява дребна, само че мощността е пропорционална на скоростта напразно на трета степен, което значи, че 12% по-слаб вятър ще докара до 50% по-слаба генерирана мощ. “

Стандартното планиране на офшорни вятърни турбини се прави със забиване на цилиндрична основа в дъното. Този способ в Черно море е неосъществим поради огромните дълбочини. Тук са вероятни други способи за статично слагане или плаващи платформи. При слагането на такива мощности би трябвало да се обезпечи сигурност при огромните талази в Черно море. Плаващите платформи са нова технология, като те не са усъвършенствани и могат да костват повече от планувания запас. Гостът изясни, че съгласно статистики построяването на плаващите платформи е към 50% по-скъпо от общоприетия способ.

Според госта ВЕИ фирмите рядко черпят опита за построяването на сходен вид уреди, насъбран от петролните компании. Той добави, че в случай че вятърните турбини в Черно море не бъдат построени вярно и има потребност от харчене на спомагателен запас за поддръжката им, то това ще се отрази на данъкоплатеца. Качеството на проучванията, които се организират, е обезпечено с процедурите, които изискват голям брой самостоятелни инспекции преди да се стартира работа.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР