Изабела Янкова е най-новото име в рубриката на Sportal.bg “Запомнете

...
Изабела Янкова е най-новото име в рубриката на Sportal.bg “Запомнете
Коментари Харесай

Запомнете това име: Изабела Янкова

Изабела Янкова е най-новото име в рубриката на Sportal.bg “Запомнете това име ” с създател и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме надарени български спортисти на възраст сред 14 и 19 години. Янкова е на 18 години и сигурно е нужна известна доза храброст, с цел да се захванеш със спорт като нейния, само че не и когато адреналинът е в кръвта ти.

Изабела Янкова е двукратна европейска шампионка за девойки и международна златна медалистка в планинското колоездене в дисциплината втурване. Носителка на Световната купа при девойките за предходната година и трета в класирането за Световната купа през 2022 година
23
В момента младата спортистка от Тетевен е измежду най-хубавите в света на планинското колоездене, само че това не е нейната първа спортна обич: “Винаги съм карала колела като дете. Винаги съм била спортна персона, упражнявала съм волейбол, насочване. Момчетата, с които карах колело, бяха по-запалени по този рисков вид колоездене. Започнахме лека-полека да навлизаме в нещата, само че колелата и оборудванията бяха много скъпи. Започнахме сами да събираме пари от джобни с моите другари и си купихме най-нисък клас колела. Аз попитах татко ми дали може да ми купи, само че той сподели, че това са доста пари за едно колело и няма никакъв смисъл. Но ние доста искахме да пробваме този вид колела - отидох при татко ми, дадох му парите и просто му споделих да ми поръча това колело, тъй като даже не знаех по какъв начин се поръчва от OLX. След мен момчетата си купиха същите колела. Малко по-късно взехме решение да отидем на едно съревнование в Ботевград - момчетата споделиха, че има съревнование там. Отидохме, беше заплашителен дъжд, само че се оказа част от Българските колоездачни серии. Нямаше нито едно момиче - доста ме харесаха, доста ми се изкефиха, че съм почнала да карам колело. Появих се от нищото - аз съм си карала единствено на моето трасе в моя град. То е пътечка за хора. Така се стартира, хареса ме един тим и ме попитаха дали желая да карам за тях и да заедно съм с тях по надпревари. И татко ми е неразделно до мен от този момент. ”
23
Как съумява да се оправи Изабела с моментите, в които карането на колело й идва допълнително?
“Имало е моменти, когато не ми се кара колело в дъжда, само че татко ми в никакъв случай не ме е оставил да бъда лигла и да не върша това, което би трябвало, без значение какви са другите фактори. Постигнатите неща ме бутат напред, тъй като знам от кое място пристигам, с какви благоприятни условия и качества съм и до каква степен съм стигнала. Знам, че това нещо съм го направила до някаква степен сама, колкото и да ми е помагал татко ми и цялото ми семейство. Начинът, по който аз мисля и върша тези неща, ми оказва помощ. Аз от дребна работя върху душeвността си и знам, че това е огромна част от спорта. Особено в нашия душeвността е едно от най-важните неща, аз мисля, че се оправям досега ”, показа тя още пред Sportal.bg .
23
Страх, адреналин или нещо друго изпитва Изабела по време на надпревари?
“Колкото и хората да мислят, че аз не се опасявам, опасявам се доста, може би от време на време повече от всички. Но това, което върша, ми доставя огромно наслаждение, дава ми доста адреналин и ме прави щастлива. Спортът е рисков, само че аз знам с какво се занимавам и страхът ме кара да го върша до някаква степен, тъй като когато го преодолея, прекрачваш една друга граница на себе си и на опциите си. Тогава започваш да осъзнаваш за какво правиш всичко, макар страховете си ”, откровена е младата спортистка.
23
Къде е обичаното място на Изабела, какво е първото нещо, което прави, когато се завърне в родния Тетевен, по какъв начин са се трансформирали нещата за нея след спонсорските контракти, можем ли да я чуем да пее, добра кулинарка ли е и какви са нейните препоръки към младите спортисти - всичко това ще може да разберете от видеото.

Снимки: Владимир Иванов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР