Ивета Лазарова не може да продължи да заема поста Председател

...
Ивета Лазарова не може да продължи да заема поста Председател
Коментари Харесай

“Възраждане” : Незабавна оставка на Ивета Лазарова като председател на Общински съвет Стара Загора 

Ивета Лазарова не може да продължи да заема поста Председател на Общински съвет Стара Загора заради тежко уронване престижа на институцията, обявиха през днешния ден от „ Възраждане “ на конференция. От решение на Върховния касационен съд, който постановява дефинитивно присъда за пазаруване на гласове на общинския консултант Янко Янков от групата „ Алтернатива на жителите – Вътрешна македонска революционна организация “, с който Лазарова живее на брачен начала и имат дете, излиза наяве, че съдът отхвърля свидетелства на Лазарова като недостоверни, надлежно е налице подозрение за лъжесвидетелстване.

Лазарова беше издигната за ръководител на Общински съвет - Стара Загора от една от най-малките групи в Съвета - тази на локалната коалиция „ Алтернатива на жителите – Вътрешна македонска революционна организация “, в която с изключение на тя и наказания Янко Янков е и Красимир Червилов – ръководител на Вътрешна македонска революционна организация - Стара Загора. Тя беше определена с гласовете на ГЕРБ и формираното от нея болшинство.

В част от решението по касационното произвеждане са видни данни за лъжесвидетелстване в интерес на наказания консултант Янко Янков, а точно:

“Апелативният съд е подложил на обширен разбор показанията на св. Л. и изцяло законосъобразно ги е отхвърлил като недостоверни. Критичният метод към тях е съгласуван с околните връзки сред Л. и подсъдимия /живеят на брачен начала и имат дете/. Съпоставката им с останалия доказателствен материал разкрива основни несъгласия. Показанията на Л. са опровергани, както по отношение на наличието на диалога сред Я. и А., по този начин и по отношение на изказванието ѝ, че е участвала на срещата. Решаващо доказателствено средство в тази ситуация е аудиозаписът. Той е детайлно разискван, при което е открито, че дейната страна е бил подсъдимият, както и че в диалога не се е включвал трети човек. А. е съзнавал тайния темперамент на срещата, само че не се е поинтересувал коя е присъстващата персона и дали може да приказва свободно пред нея. Нито е поздравил, нито се е сбогувал с различен, с изключение на с Я.. Изводът, че Я. е бил самичък на срещата е стимулиран и с показанията на очевидците И. и Г., очевидци, участвали в кафенето директно преди качването му в автомобила с А..”

От „ Възраждане “ са внесли сигнал в Общинска изборна комисия - Стара Загора за предварително преустановяване на пълномощията на Янко Янков като общински консултант на съображение член 30, алинея 4, т. 2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, а точно постановена неоправдателна присъда, доказана от Върховния касационен съд на 14.03.2024 година по наказателно дело от общ темперамент за осъществено от него съзнателно закононарушение и сигнал в прокуратурата за подозрение за лъжесвидетелстване от страна на Лазарова по делата за пазаруване на гласове.

В правилника на Общински съвет - Стара Загора е признато и записано, че в своята активност Общински съвет - Стара Загора се управлява от правилата на правда, гарантиране и отбрана ползите на жителите на община Стара Загора, гласност при взимане на решения и тяхното осъществяване. Съответно няма по какъв начин да бъде управляван от лице с злепоставен морал, с липса на възприятие за социална отговорност и нарушаващо законите на Република България.

В решението на Върховния касационен съд има безапелационни данни, че показанията на Лазарова в интерес на Янко Янков, понастоящем наказан за пазаруване на гласове, са погрешни. С оглед на всичко гореизложено и в интерес на публичния интерес, актуалният ръководител на Общински съвет - Стара Загора би следвало неотложно да се отдръпна от поста си и да напусне Общинския съвет.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР