Ивет Горанова, която е олимпийска шампионка по карате е родена

...
Ивет Горанова, която е олимпийска шампионка по карате е родена
Коментари Харесай

10 неща, които не знаете за Ивет Горанова

Ивет Горанова, която е олимпийска шампионка по карате е родена на 6 март 2000 година още от детска възраст се занимава с разнообразни спортни действия, а през 2009 година преоткрива каратето. В пети клас се записва в спортното учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Плевен с профил карате и се състезава за клуб „ Петромакс “. Успяла е да натрупа стотици спортни оценки за 14-годишната си кариера в бойните изкуства. Тя е първата жена с олимпийски златен орден в дисциплината кумите при дамите в категория до 55 кг. Има златен и сребърен орден на Европейските игри в Минск 2019 година и Краков 2023 година, златен орден на Олимпийската подготовка през 2021 година, два бронзови медала на Европейското състезание през 2018 година и още редица оценки.

 

В идващите редове ще ви разкрием няколко любопитни обстоятелството за Ивет Горанова. Ето ги и тях:

 

Факт №1

Тренирала е национални танци

Ивет Горанова стартира да тренира карате през 2009 година дружно със сестра си, като мигновено се оказва, че това е спортът, за който е родена. Преди това е играела национални танци и твърди, че открива общи черти сред българското хоро и японското карате. В каратето придвижването с краката би трябвало да е бързо и динамично, тъй че съгласно Ивет на татамито безусловно танцуваш.

Любимото й хоро е Ганкиното. В едно от представянията на Ивет в „ Денсинг Старс “ си пролича, че е на ти ” с хората. Ивет и нейният сътрудник станаха първата двойка в актуалното издание, спечелили оптималните 40 точки, съчетавайки в едно национални танци и пасо добле.

 

Факт №2

Има над 200 медала

„ Още преди да навърши 20 години, каратистката имаше над 200 медала. „ Съзнавам, че още съм много млада и виждам да заставам крепко стъпила на земята. Успехите досега за мен са знак, че трудът, който поставям, се възнаграждава и ходя в вярна посока. Най-доброто следва ”, споделя с усмивка Горанова, която не се задоволява с посредствеността. Започва да се занимава с карате, когато е втори клас, а от този момент медалите се усилват с всяка минала година. Вече не ги брои, със съхранението им се занимава баба й. Влиза в спорта напълно инцидентно. Когато в учебното заведение в родния й град Долна Митрополия откриват паралелка по карате, взема решение да опита.

 

Факт №3

Фандъкова й дава жилище в София

Преди година Столичният общински съвет гласоподава Ивет да получи общинско жилище. Преди нея с такива бяха зарадвани и златните медалистки от ансамбъла по художествена гимнастика и боксьорката Стойка Кръстева, която също стана олимпийска шампионка в Токио 2021 година „ Радвам се, че се случиха нещата. Живеех при една другарка, наемите в София не са по никакъв начин дребни. Доста в верен миг получих жилището. Чувстваш се добре, че имаш лично жилище. Благодарение на Йорданка Фандъкова получих жилището, доста съм й признателна. Подарих й ръкавици за карате. Тя е доста добър човек. Помогна ми сега, който беше извънредно значим и сложен за мен. Ще я поканя на посетители, да пристигна с ръкавиците – да създадем спаринг и да пием по кафе ”, споделя младата вяра, която към този момент има личен дом.

 

Факт №4

Никога не се бие отвън залата

Ивет Горанова си признава, че в учебно заведение си е падала биткаджийка, само че откогато към този момент се занимава професионално с карате, спокойно взема решение всяка конфликтна обстановка и до юмруци отвън надпреварите не се е стигало. Спортистката е доста срещу експанзията на пътя и в никакъв случай не се саморазправя с юмруци.

 

Факт №5

Иска да стане служител на реда

Ивет Горанова възнамерява да се състезава още няколко години, като след тях още не е решила дали ще остане в спорта като треньорка. Като друга възможна посока за своето професионално развиване тя вижда Академията на Министерство на вътрешните работи, където да стане служител на реда. „ Инструктор съм в Академията на Министерство на вътрешните работи. Водя тренировки на курсантите ", описа спортистката за работата си в Министерство на вътрешните работи и за какво се замисля да стане ченге.

 

Факт №6

Родена е в Плевен, само че е от Долна Митрополия

Ивет Горанова е родена на 6 март 2000 година в Плевен, там е учила и упражнявала. Тя обаче е от град Долна Митрополия, ситуиран наоколо и с население от малко над 3000 души. Преди време кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска разгласи, че има проекти каратистката да стане почетен жител. „ Ивет е нашето дете. Много скромна, доста земна, доста човечна, доста доброжелателна. В същото време – с желязна душeвност и дисциплинираност. Всички българи имаме потребност от нещо хубаво и Ивет ни го подари. Това дете има ужасно бъдеще ”, сподели Цоновска.

 

Факт №7

Иска да премине в бокса

Олимпийската шампионка в каратето обмисля прекосяване в бокса, към този момент тренира под управлението на именития Петър Лесов. „ Започнах да отивам на тренировки по бокс и кикбокс. Харесвам и другите бойни спортове. Тук е огромната алтернатива – в случай че се впуснеш в такова предизвикателство, би трябвало да си сигурен, че в действителност го искаш. Нося на пердах, не е проблем. Боксът доста ми харесва. Чакам Станимира Петрова да завоюва олимпийската купа, по-късно – ме хващат и мен ме вършат шампионка. Планирам да вземам участие в републиканското състезание по бокс ”, споделя Ивет.

 

Факт №8

Приема Алексей Петров като собствен татко

Ивет Горанова посвети сребърния си орден от международното състезание в Будапеща на Алексей Петров. На 16 август 2023 година Трактора беше убит в София. Една от най-знаковите фигури в региона на българските бойни спортове беше отпред съвсем от две десетилетия на Българската федерация по карате.

„ Посвещавам този орден на починалия господин Алексей Петров! Човекът, който преди 10 месеца пръв повярва в мен и Йована като екип. Той гореше за карате, искаше и действаше да го върне в олимпийската стратегия. Искаше международната купа, колкото мен. Следващия път ще я вземем ", написа Горанова след гибелта на Трактора „ Винаги ще ми липсва. Случи се доста изненадващо и шокиращо. За мен той беше човек, който ме поддържа, в последните години разчитах на него.

Чувствах го непосредствен. Той ми беше като втори татко, по този начин го усещах ”, призна младата спортистка.

 

Факт №9

Смята, че дамите са по-силният пол

Макар бойните изкуства да са територия, обичайно асоциирана с мъжете, съгласно Ивет Горанова дамите са по-силни в тези спортове, като доказателство са множеството извоювани медали. Ивет си изяснява този феномен с наблюдението, че дамите са по-силни духом и имат по-голям хъс за победа. Задачите, пред които е изправено обществото на този стадий, са доста по-свързани с създаване на човешки връзки, в сравнение с с физическа мощ, където мъжете са в стихията си. Тоест физическата мощ, с която мъжкият пол се слави, става все по-непотребна. Както и мъжкият тестостерон става все по-излишен в актуалната ера, където са все по-важни присъщите за дамите тактичност, сдържаност, баланс, дипломация. Ивет е самостоятелна, знае какво желае, постигнала е доста в живота и не държи мъжът до нея да се грижи за нея и да оправя всичките й проблеми.

 

Факт №10

Слуша чалга

Ивет Горанова обича да купонясва по нощни заведения, само че рядко й остава време за излизания. Налага й се непрестанно да съблюдава режим и да тренира доста часове дневно. Времето й не стига, с цел да излиза всеки петък с другари. Но пък най-малко един път в месеца върви по заведения, в които звучи чалга музика. „ Целта оправдава страданието! “, твърди коравата мацка и прибавя: „ Каратето учи на дисциплинираност, на непримиримост, на неизменност. Постоянството е значимо във всяко начинание, без него няма по какъв начин да успееш “.

Инфо: Уикенд

Тагове: Ивет Горанова Алексей Петров карате бокс народни танци състезател медали Стойка Кръстева МВР
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР