Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава

...
Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава
Коментари Харесай

Борсов коментар: Софтуерният гигант Microsoft струва 2 трили...

Ивайло Андонов, шеф ИЦ Пловдив в капиталова компания. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари

След като ФЕД намали съществено цените на акциите и увеличи $ през втората седмица на юни с изненадващата си прогноза за повдигане на лихвите през 2023 година, предишния понеделник Пауъл успокои пазарите. Председателят на ФЕД повтори задачата за необятно възобновяване на пазара на труда и съобщи, че страхът от инфлация самичък по себе си няма да е задоволителен, с цел да провокира повишение на лихвените проценти. Той посочи че Централната банка

следи инфлацията, само че не бърза да подвига лихвите.

Коментарите на Пауъл помогнаха да се понижи доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати и да задържи възходящия щатски $.

Друг сериозен катализатор за щатските показатели бе утвърдената в четвъртък от американския президент Джо Байдън договорка в Сената сред демократи и републиканци за инфраструктурните тласъци в размер на 1,2 трлн. $. Тези дейности помогнаха показателите на Wall Street да запишат съществени растежи. Dow Jones при започване на седмицата означи най-силната си сесия от над три месеца. Инвеститорите се насочиха към енергийния и други браншове, които се чака да се показват по-добре с възобновяване на стопанската система.

Акциите на Devon Energy и Occidental Petroleum нарастнаха надлежно със 7,8% и 12,5%, а тези на Exxon с 4%. При банките също имаше възобновяване - книжата на JPMorgan нарастнаха с 1,5%, а тези на Bank of America и Goldman Sachs с по 2,5%. Moderna Inc набъбна с 8,7%, откакто Европейският съюз реши да употребява алтернатива по контракт за доставка с производителя на медикаменти, която разрешава на блока да поръча 150 милиона спомагателни ваксини против COVID-19.

Ръстовете при софтуерните колоси Amazon, Фейсбук, Apple и Microsoft пък помогнаха в края на седмицата Nasdaq Composite се изкачи до исторически връх от над 14 400 пункта. Широкият измерител S&P 500 също напредна до нов исторически връх от над 4265 пункта.

Софтуерният колос Microsoft към този момент е на цена от над 2 трлн. $. Рекордът стана факт, откакто компанията показа в четвъртък сутринта

Windows 11 - първата нова версия на операционната си система

от над пет години. Microsoft е едвам втората обществена компания в Съединени американски щати, която доближи пазарна стойност от 2 трилиона $. Докато на Microsoft бяха нужни 33 години от борсовия дебют, с цел да доближи първите си 1 трилион $ през 2019 година, достигането до идващия трилион лиши единствено към две години. Първото място по пазарна капитализация е на Apple с 2,23 трлн. $. Европейските фондови пазари се търгуваха също най-вече на зелена територия, повлияни от оптимизма на пазарите зад океана и положителните макроикономически данни.

Петролът вид Брент в средата на миналата седмица мина равнището от над 76 $ за барел (159 литра). За финален път Брент надвиши прага от 76 $ през октомври 2018 година. Повишението става факт на фона на затегнатия пазар и бичите прогнози за търсенето. Цената му получи спомагателен подтик и от изненадващо внезапния спад в американските складови ресурси. Международният бенчмарк нараства с над 40% тази година. Очаква се групата ОПЕК+ да заседава през актуалната седмица, с цел да разиска индустриалната си политика, като някои страни - най-много Русия, обмислят вероятно нарастване на добива. Цената на американския недопечен петрол WTI се увеличи с съвсем два % до тригодишен връх от 74,25 $ за барел. Златото се търгуваше устойчиво на равнища от към 1775-1790 USD за тройунция. Ценният метал остава с близо 7% под равнищата от началото на месеца.

На родната ни борса акциите на „ Доверие единен холдинг “ АД зарадваха акционерите с впечатляващият 23% седмичен растеж до равнище от 6,98 лева за дял. Това прави общо годишно покачване от над 109%. Основните активи на холдинга са банка в Молдова и магазините " Мосю Бриколаж " в България. Консолидираната облага от 21,35 млн. лева на „ Доверие единен холдинг “ АД за 2020 година бе образувана от Moldindconbank. Именно

предложение за разпределение на дял

от страна на банката беше повода за растежа при цената на холдинга. Дяловете на „ ЧЕЗ Разпределение “ прибавиха 5% за седмицата, а за година - 59%. Движещ фактор тук са упованията за сполучливото завършване на договорката с „ Еврохолд България “ АД.

Отрицателните банкови лихви при депозитите по семействата и увеличаващият се инфлационен напън пренасочват все по осезаемо парични потоци към финансовия ни пазар. В Съединени американски щати все още към 44% от семействата са вложили в акции. В България този % е под 10%, само че с удобства достъп до търговия и подобряването на финансовата просвета от популацията е разумно БФБ да притегли немалка част от средствата, насъбрани в банките.

Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР