Иван Петков-Бебето е един от най-активните общински съветници на БСП

...
Иван Петков-Бебето е един от най-активните общински съветници на БСП
Коментари Харесай

Иван Петков – Бебето: Пловдив е пълен с безброй красиви проекти, но реалността е запусната

Иван Петков-Бебето е един от най-активните общински съветници на Българска социалистическа партия в Пловдив. С годините той се трансформира в главното острие на социалистите в града под тепетата - там той е съветникът с най-вече питания и сигурно най-острият критик против ръководството на Иван Тотев и въздействието на Георги Гергов. В момента Петков е на Българска социалистическа партия за идните избори. Ето какво съобщи той за работата си в локалния парламент и визията си за бъдещия.
Г-н Петков, наподобява, че работата ви като общински консултант в Пловдив в последните години е високо оценена на партийно равнище - и към този момент сте трети в листата в града. Защо съгласно самия вас ви е гласувано такова доверие и по какъв начин бихте го защитили?
Това е огромна оценка за активността ми като консултант. Разбира се съзнавам, че е и голяма отговорност, която би трябвало да оправдая. Като първият пловдивчанин в листата би трябвало да оправдая това доверие, което ми е гласувано, а оценката ще бъде дадена на идните избори.
Какво се случва с откупуването на терена до пощата и в действителност за какво намирате тази договорка за проблематична?  
Проблемна бе цената на изкупуване от страна на Община Пловдив. Теренът бе продаден за милион и двеста, а изплатен за четири милиона и малко без Данък добавена стойност.  В същото време за целия интервал на този терен не бе вложено нищо. Там има исторически полезности, които могат да се реставрират и да бъдат културна забележителност. За мен договорката  е неизгодна за общината и остават подозрения, че е осъществена под напън  от хора от по-високите етажи на властта. Странно бе държанието на ръководещите от ГЕРБ и техните съветници, които мълчаха и не желаеха диспути, а просто договорката трябваше да се реализира по заложените критерии. Ако  цената бе с няколко милиона по-малка, можеше средствата да отидат за реорганизация на археологията. Реално видяно, върху археологически находки, които са обществена държавна благосъстоятелност, притежателят не можеше да осъществя безусловно нищо. Да, не може в центъра на града да има сходно запустяло място, а можеше да се откри различен по-разумен метод. 
Защо общината се забави толкоз доста с модернизирането на градския превоз и системата за билети?   
Това е другият голям проблем на Община Пловдив, който е тотално провален. Изсипаха се големи средства по европейска стратегия, а реализация – няма. Този план е доста значим за Общината и жителите. Първо се минава на безкондукторно таксуване, второ жителите по спирките ще знаят по кое време идва съответният рейс.  Не на последно място ще помогне повече хора да предпочетат градския превоз за напредване. По този метод да се понижи потреблението на персонални коли, тъй като Пловдив е един от най-мръсните градове в Европа. Интересен факт е, че сегашният кмет Здравко Димитров в предизборното си заричане съобщи, че ще направи цялостна инспекция на предходните ръководство, само че виждаме, че това е следващото забравено заричане като се трансферира отговорност към компанията реализатор. Важният въпрос е за какво се одобри и подписа плана в този тип от страна на Общината. Сегашното управление мълчи.
Как самият вие си представяте бъдещето на града оттук-нататък - освен проблемите, които би трябвало да се решат, само че и визията за няколко години напред?   
Пловдив е най-старият жив град в Европа. С опция да се осъществят доста културни събития. Същевременно, до момента в който бях консултант видях по какъв начин доста от обектите, които трябваше да се изградят, не се осъществиха. Веднага ми идва на разум кино „ Космос “ и безконечното заричане за облагородяване на река Марица. Виждали сме безчет красиви идейни планове, само че действителността е пред нас – запусната река, обрасла с шубраци. Едно от значимите неща, които би трябвало да се подхващат е прекъсването на това безумно застрояване и презастрояване в града. Общината приема Подробен устройствен план на нови здания, които не дават отговор на Общ устройствен план, без нужния брой паркоместа, а в това време се издават строителни позволения. Екологията е един от главните проблеми на нашия град. Администрацията не рекултивира сметището в Цалапица, макар че то от дълго време е претъпкано. 
Вероятността да бъдете депутат от Българска социалистическа партия е значителна; и в случай че досега сте работили повече на локално равнище, защо ще работите в случай че получите по-големия политическият периметър на Народното събрание?  
Естествено, ще работя за проблемите на нашия град и тяхното решение, тъй като ще бъда определен от този регион. Но в Народното събрание ще не отстъпвам признатите в платформата ни национални задължения, които сме поели пред обществото. Конкретно при гласуването на бюджета ще работим за отделянето на 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета. Категорични сме, че част от събраните налози би трябвало да остават в съответната община и да се върнат за планове за хората. Това ще помогне за облагородяване на локалните региони посредством вложения в инфраструктура, екология, просвета и така нататък Семейното подоходно облагане ще помогне на младите фамилии да заплащат по-малки налози. Възрастните ще получат поддръжка посредством програмата ни за преизчисляване на всички пенсии. Електронните регистри, които предвиждаме ще оказват помощ на бизнеса и жителите в битката с корупцията и бюрокрацията.
Бихте ли разказали малко повече за себе си; какво сте приключили и къде, каква е експертизата, която сте развили през времето? Как самият вие бихте убедили гласоподавателите да гласоподават за вас?  
Завършил съм стопанска система в стопанската академия „ Д.Ценов “ в гр. Свищов. Имам и втора магистратура по ръководство. Работя в фамилна брокерска адвокатска фирма по обезпечаване и с мой другар имаме туроператорска компания, която сега е в доста неприятно положение поради пандемията и проблемите, които се получиха в бранша туризъм. В годините като член на Българската социалистическа партия съумях да натрупам опит в доста сфери, само че най-голямото ми учебно заведение бе като общински консултант през интервала 2015-2019 година. Смятам, че дейностите и напъните, които вложих по време на този мандат се отразиха позитивно както за личностното ми израстване като житейски и политически опит, по този начин и за ползите на пловдивчани, които защитавах.  
 
А какво съобщи Корнелия Нинова за пандемията и ръководството на ГЕРБ -
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР