Иван Бедров © Цветелина Белутова Още по темата Мнения Daily:

...
Иван Бедров © Цветелина Белутова Още по темата Мнения Daily:
Коментари Харесай

Иван Бедров ще ръководи дейността на Радио "Свободна Европа" за България

Иван Бедров

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Мнения Daily: Защо Америка се завръща на Балканите

И още: Главният проблем са не бежанците, а солидното обезлюдяване на Източна Европа; Проблемите на хората с увреждания: този път май не става дума единствено за пари
5 авг 2018
" Свободна Европа " се завръща в България, само че като мултимедийна платформа

Сайтът би трябвало да стартира да действа от началото на декември тази година
19 юли 2018
Марк Галеоти: Русия разпознава Балканите като слабото място на Европа

Старшият откривател в Института за интернационалните връзки в Прага пред " Капитал "
17 мар 2017 Радио " Свободна Европа " разгласи имената на хората, които ще управляват възобновената активност за България и Румъния - повече от десетилтие след закриването й в двете страни. Българската секция на основаната в Прага американска инфрмационна работа ще се управлява от известния публицист Иван Бедров, се споделя в публично известие на групата.
" По време на 24-годишната си кариера в българските медии Бедров работи като радиорепортер за българската работа на Радио " Свободна Европа " в края на 90-те години и като продуцент на стратегия за настоящи събития и хазаин за първата частна национална телевизионна станция в страната - bTV. От 2014 година е заместник-главен редактор на водещия новинарски и изчерпателен уеб страница на ClubZ.bg и е политически коментатор на " Дойче веле ". Бедров е член на Българската комисия по журналистическа нравственос и притежател на голям брой журналистически награди ", се показва в известието.

Секцията за Румъния ще управлява журналистката Сабина Фати, също носителка на доста награди. Тя също е работела за РСЕ преди закриването му в страната, а от 2006 до 2017 година е била заместник-главен редактор на самостоятелния румънски вестник " Румъния Либера ". Миналата година Сабина Фати е удостоена и със звание за храброст на посолството на Съединени американски щати в Букурещ - за " нейното безкористно одобряване на прозрачността, антикорупцията и правата на индивида в Румъния ".

" Развълнувани сме от поддръжката, която срещнахме на локално равнище и я одобряваме като знак на убеденост за значимата роля, която ще имаме - за развиването на свободната пресаи демократичните институции в двете страни, както и за информирането за процесите в НАТО, Европейски Съюз и Запада ", разяснява основният редактор на Радио " Свободна Европа/Радио " Свобода " Ненад Пейич.
До края на годината се чака да бъдат образувани редакциите в София и Букуещ. Те ще дават на аудиторията локални, районни и интернационалните вести, експертни разбори и журналистически репортажи - като активността им ще е напълно цифровизирана, с интензивно взаимоотношение със обществените мрежи и съдействие с други самостоятелни медии в страната.

След рухването на комунизма през 1989 година Радио " Свободна Европа " откри локални бюра в Източна Европа, които работиха до присъединението на страните към Европейски Съюз и НАТО. Службата за България беше закрита през 2004 година, а за Румъния - през 2008 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР