Ива Георгиева притежава повече от 10 години опит в управлението

...
Ива Георгиева притежава повече от 10 години опит в управлението
Коментари Харесай

Спортната новина на деня: ЦСКА е подписал важен договор за Армията


Ива Георгиева има повече от 10 години опит в ръководството на интернационалните планове. Тя е основен координатор за България в International Management Group, по отношение на правенето на " Master plan " за развиване на българския футбол и създаване и ръководство на спортни уреди в България, както и основен координатор от страна на немската компания IFS, в подготовката на кандидатурата на България за осъществяване на квалификационни мачове UEFA EURO 2020 в София. Ива е формален представител за България на Lagardere Sports (вече SportFive). Тя е създател на стратегия за развиване и финансиране на българския спорт, написа Gong.bg. Ето какво сподели за стадион " Българска войска ".

Г-жо Георгиева, до нас доближи информация, че компанията, която представлявате в България (SportFive), е ангажирана от управлението на клуба за построяването и ръководството на нов стадион на ЦСКА. Ще потвърдите ли това?

- Да, имаме подписан контракт с ЦСКА, в партньорство с британската компания " Триванди ", която подкрепя SportFive в правенето на архитектурната и строителна част на плановете. Крайният артикул, който клубът ще получи, е обстоен отчет (т.нар. Master plan), съдържащ съответен бизнес-модел, както и ноу-хау за дейно създаване и ръководство на оборудването на клуба. Това е нашият метод на - да създадем детайлна " пътна карта " за дълготрайна резистентност на всеки план, преди да се ангажираме с него. Докладът е създаден, като са регистрирани всички екологични и законови условия за създаване на спортно оборудване в предпазена околност.

Като интернационално одобрена компания, преди да приказваме за или реорганизация, най-съществената задача пред нас, е да бъдем уверени, че планът ще бъде естествено интегриран към съществуващата екологична, обществена и икономическа среда. Съществена част от отчета, са препоръчаните от нас зелени и обществени решения, ориентирани към предпазване и увеличение на парковата среда, която сега е зле поддържана.



Софиянци са извънредно облагодетелствани от опцията да имат този парк, в централните елементи на града, който би трябвало да бъде опазен, само че също - да бъде вярно поддържан, с цел да бъде привлекателен за хората. Нашият отчет е съгласуван с всички условия на Столична община и дава приключената картина за това по какъв начин би могъл да бъде развъртян парка, в подтекста на наличните спортни уреди.

Миналата седмица, Главният проектант на София, разгласи, че ЦСКА ще има нов стадион, в отговор на заканите за готвени митинги от почитателите на клуба, поради невъзможността да бъде издигнат стадион на " Армията "? Как ще коментирате тази информация?

- Феновете на ЦСКА нямат съображение за терзание, още по-малко, имам вяра, че сходен вид дейности, биха постигнали какъвто и да е позитивен резултат. Беше основано изкуствено напрежение, предизвикано от неразбираеми за мен претекстове. Нашият екип имаше опцията да се срещне с Главния проектант, който повтори казаното и пред медиите предходната седмица. Нито в един миг не сме останали с усещането, че съществува неспособност ЦСКА да има нов стадион. Разбира се, при съблюдаване изискванията, които ще бъдат одобрени в така наречен Общ организационен проект, който следва да бъде препоръчан на публично разискване.

Възможно ли е да бъдат построени и да действат спортни уреди, без да бъде нарушена парковата среда?

- Първо, бих желала да отбележа значим факт, който би трябвало да бъде взет поради и който ми се коства, че остава в периферията, като тематика, при разискванията за така наречен Подробен устройствен план, а точно: концентрацията на спортни уреди в Борисовата градина. Изключително погрешно е парковата среда да изобилства от такива, още повече, огромна част от тях са изцяло неизползваеми. Например, на разстояние от 200 метра, има два стадиона - Националният стадион " Васил Левски " и стадион " Българска войска ", като и двете уреди, не отговорят на актуалните условия за качество, сигурност, досегаемост, предлагани услуги.

В допълнение, съществуването на два стадиона е безсмислено, най-малкото поради заместващите функционалности, които извършват като уреди. В допълнение, наоколо до тях се намира ( по-скоро е отразен в сегашния ПУП) и така наречен стадион " Юнак ". Националният стадион " Васил Левски ", стадион " Българска войска ", " Колодрума ", Лятна къпалня " Мария Луиза ", образуват самобитна спортна зона, която на процедура остава неразвита, недостъпна и най-общо казано - необслужвана.

Нашето мнение е, че когато приказваме за запазване и предпазване на парка, би трябвало да бъдат регистрирани даденостите, като бъдат препоръчани умни решения, които естествено да бъдат интегрирани в зелената среда.

Спортът, както всяка друга човешка активност, е подложен във физическата среда и е неизбежно да няма влияние върху нея. Корените на екологичните проблеми се намират в локалните условия на околната среда и в този подтекст би трябвало да се проучва взаимоотношението на спортните общности със средата, в която се правят нейните действия.

Това е и нашата задача, за постигането на която разчитаме на мнението и поддръжката на обществеността, Столична община, страната, както и на всички групи, директно и индиректно ангажирани с тематиката " Опазване и възобновяване на парк " Борисова градина ".

Все повече, спортните обекти и арените на стадионите в Европа ползват новаторски, зелени начинания за поощряване на спорта и устойчивото развиване на околната среда. Ние имаме вяра, че София има всички предпоставки да се трансформира в добър образец, в тази посока.

Олимпийският парк в Мюнхен и Лондонският олимпийски парк демонстрират по какъв начин околната среда работи добре със спортните обекти и по какъв начин те способстват за цялостното качество на живот в града.

Като обществено виновна, интернационална компания, нашият приоритет е дейното развиване на двупосочната връзка сред спорта и околната среда. Нейното влияние върху него (спорта) е по-осезаемо и директно, влияейки извънредно върху обмисляне построяването освен на спортни уреди, само че даже и осъществяване на избрани спортни събития.

Другият аспект на тази двупосочна връзка, е въздействието, което пък спортът оказва върху околната среда. Симбиозата сред и природа е допустима, когато имаме същинско " стабилно общество ", способно да синхронизира дейностите си съгласно моделите, нужни за реализиране на това развиване. Именно през тази призма, екипът ни е разгледал другите благоприятни условия за развиване на спорта в паркова среда, посредством запазване, възобновяване и развиване на зелените площи, които сме подготвени да представим пред медиите, обществеността и виновните институции.

Софиянци са извънредно чувствителни, когато става въпрос за вмешателство в парка. Какви решения бихте предложили за опазване на парковата среда?

- Напълно разбираме чувствителността на обществото и се отнасяме с извънредно почитание и отговорност към тази позиция. Тя е вярна. Всички ние желаеме София да " диша ", да продължи да бъде " зелен европейски град ".

Измерването на въздействието върху околната среда на спорта, като цяло, както и на съответно спортно събитие, в частност, сигурно е сложна задача. Важен инструмент в това отношение може да бъде така наречен " екологичен отпечатък " върху съществуването на съответно оборудване или обещано събитие. При правенето на нашите оферти в тази посока, ние отчитаме обстоятелството, че резултатите на спорта върху околната среда могат да генерират неговия общ екологичен отпечатък.

Спортът дава необятни благоприятни условия за поощряване на екологичната информираност, създаване на потенциал и необятно обхватни дейности за зелено, обществено и икономическо развиване на обществото ни, само че този капацитет би трябвало да бъде уловен. Природата постоянно е в центъра, без значение дали хората просто играят или гледат спорт. Нека не забравяме, че тя, самата, е основа на доста спортове.

Какво включва вашата стратегия за интегрирано развиване на спорта в паркова среда?

- Проучванията, които извършихме, са в посока проучване на опциите за връщане на парка на софиянци, в частите, в които съществуват неизползваеми уреди, отнемащи площи, които могат да бъдат залесени, по метод по който те да бъдат притегателни за всички хора, не просто за футболните почитатели. Изготвихме цялостен разбор на актуалните положителни и неприятни екологични практики в парка, както и възпрепятстващите фактори за по-нататъшни екологични усъвършенствания в тази посока. Това ни разреши да предложим новаторски и допустими за обществото оферти, които ще бъдат предоставени на необятната общност, както и пред целеви групи, съответно виновни за опазването на парка.

След като бъдат показани и съгласувани с обществото, нашите оферти (ако бъдат припознати), ще залегнат в правене на така наречен " Наръчник за ръководство на зелени спортове и уреди ", включващ и нужните рекомендации, които да служат на директно виновните институции да доразвият и приложат, при задоволително воля и мотивация от тяхна страна.

Ще създадем нужното, програмата, която предлагаме, да бъде оптимално налична и правилно комуникирана, за повишение осведомеността на обществото по отношение на устойчивото и зелено ползване и ръководството на активите, намиращи се в предпазена паркова среда.

Какви са актуалните трендове, свързани с така наречен " зелени спортни уреди "?

- През последните години, модерните спортни уреди от ден на ден се конкурират в екологичните решения, които оферират. Един от образците за екологичен стадион е " Амстердам Арена ", дом на футболния клуб Аякс. На този стадион са конфигурирани някои от най-устойчивите зелени тласъци в света. Той се зарежда от вятърна турбина и 4200 слънчеви панела.

Някои от преимуществата на така наречен " зелени концепции " оферират: запазване на водата - посредством начинания като събиране на дъждовна вода и рециклиране; потреблението на слънчева и вятърна сила за зареждане на игрища, става все по-често срещано решение; потребление на зелени строителни материали, водещи до по-малко боклуци и замърсяване на околната среда и така нататък Разбира се, не на последно място, би трябвало да бъдат взети поради и финансовите изгоди от сходни еко решения. Зелените планове са главно по-евтини за поддържане и употреба.

Какви са идните стъпки, свързани с създаване на нов стадион на мястото на съществуващия " Българска войска "?

- Преди да приказваме за създаване на нов стадион, ще правим разбор на резултатите, които постигнахме в направения Master plan. Те са извънредно значими, тъй като имат отношение към опцията да бъдат препоръчани решения, които не просто да опазят парковата среда, само че и да възстановят част от нея, която е погубена. От основна значимост е да бъдат разисквани с обществеността оферти, осигуряващи сигурен достъп до зелена паркова среда, която да бъде привлекателна за всички хора, които посещават парка, с изключение на почитателите на ЦСКА, тъй като в този момент, зоната към стадион " Българска войска ", не е във тип, предлагащ опция за първокласен отдих, разходки, отмора. Не на последно място, имаме вяра, че парк " Борисова градина " би могъл да предложи доста повече на софиянци, в случай че бъде открито решение, в което спортът и паркът да бъдат в " един тим ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР