Ива Дойчинова, програмен директор на Радиоверига ФОКУС, разказва за има

...
Ива Дойчинова, програмен директор на Радиоверига ФОКУС, разказва за има
Коментари Харесай

Ива Дойчинова: Радиото е най-демократичната и леснодостъпна медия

Ива Дойчинова, програмен шеф на Радиоверига ФОКУС, споделя за има ли бъдеще радиото като медия пред " Forbes "

През 2023 година Радио Фокус бе добито от нов притежател, господин Кирил Налджиев, и той ви предложения да разработите тотално нова програмна скица и звучене спрямо преди. Кои бяха главните ви цели?


Когато господин Налджиев ме предложения, посветихме няколко дни, с цел да си приказваме за това, което и двамата виждаме като цел. Исторически, силата на Радио Фокус е голямото му покритие – 60 честоти в цялата страна. А това задължава за адекватност към районите. София господства в новините на националните медии, само че районите вършат цветовете. А там животът е задоволително апетитен за цяла България.

Другото значимо, което ни сплоти, е търсене на звученето на BBC 2, без да се възприема безусловно. Т.е. отговорно към настоящото наличие радио, което е динамично и леко за слушане. Сменихме слоугъна си на " Важното за вас на Фокус “, тъй като към този момент радиоверигата е насочена към слушателите и значимите за тях и живота им тематики. Музикалната ни плейлиста е основно значима за нашето звучене. Посланията, джинглите, игрите и акциите са другият значим дирек в построяването на модерно европейско радио.

Как бихте определили екипа си и кои са гласовете на Радио Фокус?

Като луксозен. Това е първият екип, който в голямата си част създадохме от разгласи за работа и доближаване на непознати хора. Водещ принцип с изключение на гения беше и спазването на положителни екипни връзки. Това е основно. Смятам, че Хари и Жоро (Харитина Агопян и Георги Иванов) в утринния блок " Денят на фокус “ станаха марка. Живко Кръстев в " Човекът на фокус “ с тематиките си за предприемачество, ръководство на персонални финанси и себеразвитие също намира ужасно приемане. Бих отличила и Надя Брайт, стендъп комика, която се вихри в нашия драйвтайм с неповторимото си възприятие за комизъм и режещи отзиви. Кинокритикът Благой Иванов " прожектира “ страхотното кинопредаване " Сториборд “, а аз постоянно съм си мечтала да го поканя да прави това.

Двамата с Надя обичат да вървят по острието на бръснача в рубриката ни " Лаф & hate “ в " Животът на фокус “. Або, издател, публицист и странник, води " Един неделен ден по шосето “, а по едно и също време с това направи същински " удари “ с книгите на Матю Пери и принц Хари през тази година. Аз и доцент доктор Мариана Тодорова направихме първото у нас предаване за футурология " Сценарий от бъдещето “. Публицистичното ни предаване " България, Европа и светът на фокус “ свети с името на Йоланда Пелова, а аз повеждам обобщаващото петъчно издание. Васил Русев-Чайката лети всяка петъчна вечер със своя " Пунш “. Особено се гордеем с екипа на новините, който, воден от Веселка Иванова, прави неповторимо живи и пълноценни вести. Кореспондентите ни в цялата страна изпъстрят със смисъл " Региони на фокус. Цветовете на България “.

Благо от групата Hayes@Y сътвори музикалното предаване " Една година “, а Ася Александрова събира тим от забележителни пътешественици в " Куфарът на фокус “. Спортът има ярка диря в ефира ни  с включвания на център нападателите от спортната редакция през делничните дни, а в целия им искра можете да ги чуете в " Спортът на фокус “ всяка събота от 16 до 19 ч.

Какво отличава медийната група MG24, Радио и Агенция Фокус?

Това, което считам за неповторимо преимущество на медийната група, е, че разпространяването на наличие е въо­ръжено с ефикасен боеприпас. Това, което ние вършим в Радио Фокус, се качва във възродената Агенция Фокус, а районните уеб сайтове на Медия груп24 го таргетират към спомагателна публика. Всъщност Кирил Налджиев е основал своя уебсайт " Пловдив 24 “ на 19 година, точно воден от концепцията, че положителното районно наличие стартира да липсва. А за хората там то е най-важното. Именно MG 24 придобива марката " Фокус “ с визията, че радиото и организацията могат да транслират още повече пъстротата на съдър­жанието за цяла България.

Ефирът на Радио Фокус към този момент " създава “ извънредно количество качествено наличие и журналистика. Желанието ни е доста да подобрим разпространяването му както в нашата група от онлайн медии, по този начин и в другите платформи. Тепърва ще се надграждаме в софтуерно отношение.

Има ли бъдеще радиото като медия и какво е то?

Радиото е единствената медия, която става част от вашия живот, без да го подчини. Не е нужно да спрете, с цел да гледате екран. То е в колата ви, у дома или в офиса, даже в слушалките, до момента в който спортувате и ходите. Радиото е най-демократичната и леснодостъпна медия и неслучайно UNESCO инициира Световен ден на радиото тъкмо затова – 13 февруари. Най-бързо реализиращото се наличие също е там. В този смисъл – радиото е медията на бъдещето. Казвам го най-малко от преди 10 години по простичката причина, че е част от ритъма на живота ни.

Другата значима специфичност на радиото е, че събеседниците дават повече от себе си, когато не мислят за камера. Твърдя го с опита на човек, който дълги години води по едно и също време и в радио, и в телевизия. Влизането в съзнанието през гласа е по-близко, човешко, съчувствено и естествено.

Разбира се, в света на персонализираното онлайн наличие, където всеки композира своето лично портфолио от медии, които следи, мястото на радиото е доста значимо. В уебсайт, подкасти, Агенция Фокус и уеб страниците на MG 24, това наличие е налично " до поискване “. Т.е. всеки може да го чуе, когато му е комфортно, или да го прочете като текст.

Какви нови направления ви предстоят през 2024 година?

С всички водещи и новинари ще продължим да построяваме съдържането и хубостта на ефира с още няколко нови излъчвания. Предстои ни да доразвием и една от най-важните си хрумвания – районни вести във всички 10 района, които ще се излъчват в най-слушаните часове. Ще стартираме и видеозапис на основните ни събеседници, тъй че радиото ще действа в избрани моменти като телевизия. Замислили сме и видеокасти, с които образните тематики ще имат спомагателна стойност. Много залагаме на един скришен план, който към този момент не разгадавам, само че ще бъде първи по рода си за България.  Кампаниите и събитията също са в развой на създаване.

Твърдите, че човек се развива единствено когато стартира нови и все по-трудни неща от тези, които към този момент е правил, за какво?

В последните няколко години върша изборите си в посока на новите неща, които са сложни за мен. Този развой стартира с авторското ми връщане в радиото с " Ива от заран до обед “, мина през утринните излъчвания на стратегия " Христо Ботев “ на БНР и " Нашият ден “, продължи с рестартирането на Радио София – една огромна обич. Поредната височина за подчинение стана Радио Фокус.

Новото начало е едната страна, а другата е, че осъзнах какъв брой е значимо да даваш. На мен ми е обещано доста в ранните ми години на създаване като водещ в радио FM+. Работила съм с консултанти и имена от международния радиобизнес и считам, че това беше късмет, който доста по-млади хора от специалността през днешния ден нямат. Правилата за създаване на един добър медиен артикул не са се трансформирали доста. Основната разлика е във времето, в което би трябвало да " хванеш слушателя “, и умеенето да го държиш на своята периодичност с в действителност добър прийом.

Затова опцията за развиване на Радио Фокус беше късмет да изградя екип и нова стратегия, които ме плениха. Честно – беше ми по-трудно, в сравнение с чаках, само че резултатите и духът в нюзрума си костват всяко изпитание. Щастлива съм от броя слушателски позвънявания и противоположната връзка, че сме основали луксозно европейско радио.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР