итайската икономика се възстановява от пандемията. В момента тя печели

...
итайската икономика се възстановява от пандемията. В момента тя печели
Коментари Харесай

Експортен бум или как Китай печели от пандемията

итайската стопанска система се възвръща от пандемията. В момента тя печели от мощния експорт и отпадането на доста други експортьори поради карантинните ограничения. Но има и политически последствия от икономическия напредък на Китай, показва „ ”.

Промишленото произвеждане през ноември се е нараснало със 7% по отношение на същия месец на миналата година, демонстрират статистическите данни на страната. Търговията на дребно пък е повишена с 5 на 100.

„ Китай е едно от дребното огромни стопански системи в света, които ще отбележат растеж през тази година”, регистрира представителят на Китайската статистическа работа. Икономистите чакат, че брутният вътрешен артикул на страната през тази година ще се усили с 2%. За съпоставяне, в еврозоната се чака спад на Брутният вътрешен продукт от близо 8%, с в Съединени американски щати, с 4 на 100.

Фактът, че през същия интервал китайската стопанска система излиза на плюс, значи, че китайският дял в международната стопанска система сега се уголемява още по-бързо, в сравнение с се очакваше преди пандемията.

Силен експорт

Сегашният триумф на Китай се дължи и на експортния взрив. През ноември китайските компании са съумели да усилят своя експорт с впечатляващите 21,1% по отношение на миналата година. Те извличат сега огромни изгоди от голямото международно търсене на защитно облекло против ковид-19 и на защитни маски. А заради това, че повече хора в целия свят работят от у дома, търсенето на китайски преносими компютри и друга информационна техника се усили в допълнение. Тази наклонност надали ще се промени скоро. Допълнителен подтик даде и обичайно по-силното извършване на покупки по Коледа в Европа и Съединени американски щати.



„ Китайските компании заместват експортьори от други страни, които сега отпадат от пазара заради карантинните ограничения по света”, разяснява Алисия Гарсия-Ереро, основен икономист на френската капиталова банка „ Натиксис” в Хонконг. С други думи, китайските компании усилват пазарните си дялове, а това им разкрива спомагателни благоприятни условия.



Китайският износ сега претърпява толкоз мощен взрив, че спедиторите едвам съумяват да превозят по море стоките към останалия свят. В огромните китайски пристанища като Шанхай, Гуанджоу и Тяндзин се натрупат от ден на ден контейнери.

Враждебност към страната, откъдето потегли болестта

Фактът, че таман страната, от която потегли коронавирусът, в този момент се развива толкоз мощно в икономическо отношение, има и политически последствия. Гарсия-Ереро приказва за същинска неприязън по отношение на Китай. В целия свят доста по-ясно биват осъзнати провокации, свързани с тази страна.



Други икономисти обръщат внимание на обстоятелството, че китайската стопанска система сега се развива толкоз добре, единствено тъй като страната налива пари. От началото на пандемията до момента комунистическото управление на страната е вложило милиарди евро в градежа на нови пътища, пристанища, мостове и индустриални паркове. Одобрено е и построяването на нови електроцентрали с въглища, на инат на всички обещания за ограничения в отбрана на климата.

Нездравословен напредък

„ Инвестициите дърпат китайския Брутният вътрешен продукт нагоре, само че този напредък не е здравословен”, счита професорът по стопанска система в Пекинския университет Майкъл Петис. Той твърди, че пандемията тежко е увредила „ здравите” клонове на китайската стопанска система. Вътрешното ползване и вложения са намалели. За да поддържа висок икономическия напредък, държавното управление налива пари в „ нездравите” сектори на стопанската система – т.е. в обществения бранш.



Така вътрешното ползване не се развива добре, а китайските компании към момента имат съществени проблеми с продуктивността, както и с качеството на продуктите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР