Италия трябва да се изправи срещу дисциплинарни мерки поради сериозно

...
Италия трябва да се изправи срещу дисциплинарни мерки поради сериозно
Коментари Харесай

Еврокомисията призовава за дисциплинарни мерки срещу Италия заради проектобюджета

Италия би трябвало да се изправи против дисциплинарни ограничения заради " съществено противоречие " с фискалните правила на Европейски Съюз, съобщи Европейската комисия.

Изпълнителната власт на Европейски Съюз направи това известие в отчет, съдържащ изобличаващо мнение по отношение на проектобюджета на Италия за идната година, който включват великодушни дарове като главен приход за бедните и данъчни облекчения за останалите.

Докладът приканва Съвета на Европейски Съюз да улесни процеса, който би могъл да убеди Комисията да нападна Рим с по този начин наречената процедура при несъразмерен недостиг (ППД) - дисциплинарна мярка за страните, които нарушават бюджетния недостиг и разпоредбите за държавния дълг на блока.

" Тази стъпка, която подхващаме през днешния ден, е разумната и неизбежна последица... на италианското решение... да не преразглежда [своите бюджетни планове] ", съобщи шефът на Комисията по икономическите въпроси Пиер Московиси. Но той също по този начин бързо съумя да размаха и маслиновата клонка, като написа в Туигтър: " Нашата врата остава отворена за разговор с Италия ".

Бюджетните преценки са част от годишното упражнение на Комисията, за което всички държавни управления на Европейски Съюз изпращат своите проекти за разходване до Брюксел за инспекция. ППД за Италия ще дефинира " ефикасното деяние ", което Рим би трябвало да предприеме, с цел да върне обществените си финанси в сходство с разпоредбите. Ако бъде пренебрегнат, Комисията може в последна сметка да наложи на Италия санкция до 0,5% от нейния Брутният вътрешен продукт или към 9 милиарда евро.

Фискалните правила на Европейски Съюз изискват от държавните управления да поддържат бюджетния си недостиг под 3% от брутния вътрешен артикул (БВП) и да заобикалят нарушаването на тавана на държавния дълг от 60% от Брутният вътрешен продукт.

Италия има второто най-високо кумулиране на държавния дълг в Европейски Съюз след Гърция, което възлиза на към 131% от Брутният вътрешен продукт. За да помогне за превъзмогването на този дълг, предходното италианско държавно управление даде обещание на Комисията, че ще резервира недостига си идната година до 0,8% от Брутният вътрешен продукт. Но съгласно проектобюджета на Италия за 2019 се чакат 2,4%.

В отчета на Комисията се заключава, че " огромният държавен дълг на Италия е огромна накърнимост за италианската стопанска система и решителното негово понижаване би трябвало да остане приоритет в интерес " на страната. Документът продължи да подлага на критика проектите на държавното управление в Рим за разходване, които " не се чака да съблюдават критериите за понижаване на дълга през 2018 или 2019 година "

Докладът също по този начин има за цел проектите на страната да " правят отстъпка " от пенсионните промени и " въвеждането на данъчна прошка ", която " би могла да попречи на данъчното облагане ".

Продължаващо непокорство в Рим

Най-висши италиански държавни чиновници не престават да не се подчиняват.

" Тук е ново писмо от Брюксел? Страхотно, ще чакаме в този момент за Дядо Коледа “, съобщи неотложно заместител министър-председателят и министър на вътрешните работи Матео Салвини незабавно след публикуването на отчета на Комисията. В Туитър водачът на крайнодясната Лига също по този начин съобщи: " Европейски Съюз би трябвало да зачита италианския народ, като се има поради, че Италия заплаща на Европейски Съюз 5 милиарда евро повече, в сравнение с получава ".

Под повърхността обаче, двама депутати, които са осведомени с диалозите в кабинета, обявиха, че висшите чиновници на Лигата са загрижени за нервната реакция на пазарите. Лидерите на Лигата също се тормозят, че продължаващата борба с Брюксел, която би могла да повлияе на банковия бранш, ще разгневи гласоподавателите им, състоящи се най-вече от притежатели на дребни предприятия и експерти на север.

Междувременно Лаура Аджеа, началник на делегацията на антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З) в Европейския парламент, съобщи: " Ние съблюдаваме правилото на Европейски Съюз за фискална отговорност, само че желаеме да се съсредоточим първо върху растежа. Това е наше право. Италия няма да промени своя бюджетен недостиг за 2019 година Строгите ограничения са сериозна опасност за европейската стопанска система, тъй като те носят повече беднотия, без да понижава задълженията ".

Един народен представител в Рим, осведомен с мисленето на ръководителя на Д5З и вицепремиер Луиджи Ди Майо, изяснява: " Той е хардлайнер - той е този, който няма да се откаже от обещанието за главен приход и по тази причина ще бъде най-трудно да бъде уверен за смяна на проуктобюджета. "

Министър-председателят Джузепе Конте от своя страна беше малко по-подценен и съобщи, че ще " разиска в събота вечерта главното наличие на проектобюджета с ръководителя на Комисията Жан-Клод Юнкер ". Но той настоя, че държавното управление е уверено във валидността на позицията си. " Няма да седна да разисквам по какъв начин би трябвало да бъде структурирана ППД; по-скоро ще го помоля да избегне това, " сподели той.

Но Италия е толкоз изолирана, както постоянно. Например представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач, непосредствен съдружник на Виктор Орбан и покровител на Салвини, беше в Рим в сряда и прикани Италия да съблюдава разпоредбите на блока.

" Промяната на Унгария пристигна, когато взехме решение, че ще съблюдаваме разпоредбите на Европейски Съюз... Ако спазвате разпоредбите в Европа, резултатите могат да бъдат реализирани ", сподели той.

Италия има време от своя страна, а финансовите наказания на Европейски Съюз за бюджетния неуспех на Рим към момента са надалеч.

Съветът на Европейски Съюз има две седмици, с цел да отговори на отчета на Комисията. От финансовите министри на Европейски Съюз се чака да обсъдят бюджета на Рим, когато се съберат в Брюксел на 4 декември за постоянната среща на ЕКОФИН. Но почитан чиновник на Европейски Съюз, осведомен със идващите планувани стъпки, съобщи, че в края на януари ЕКОФИН има по-голяма възможност да се подпише на отчета. Точно тогава Комисията може да задейства ППД.

След това Рим ще има още три до шест месеца, с цел да извърши настояванията на Комисията за ППД. В противоположен случай Комисията може да стартира да предлага санкции, които също ще би трябвало да получат зелена светлина от ЕКОФИН.

Московиси сподели, че се усеща " релативно комфортно " във връзка с графика, когато беше запитан дали дългият развой подкопава дисциплинарния темперамент на ППД.

" Той не е нито слаб, нито прекомерно мощен ", сподели французинът. " Ако би бил по-бавен и по-слаб, тогава би бил ненужен. Но в случай че би бил по-силен и по-бърз, би изглеждал нелегитимен. " /БГНЕС

......................

Бьорке Смит-Майер и Силвия Скиорили Борели, „ Политико "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР