Италия съкрати тазгодишната си прогноза за бюджета до 0,8 на

...
Италия съкрати тазгодишната си прогноза за бюджета до 0,8 на
Коментари Харесай

Италия намалява прогнозата си за растеж на икономиката

Италия редуцира тазгодишната си прогноза за бюджета до 0,8 на 100 по отношение на предходните 1 на 100 преди днешното държавно съвещание, което ще очертае рамката за бюджет 2024 година на фона на нестабилната стопанска система и покачвания фискален недостиг. Това съобщи през днешния ден министърът на бизнеса Адолфо Урсо, представен от Ройтерс. 

Премиерката на Италия Джорджа Мелони се сблъсква с тежката задача да даде обещаните данъчни понижения в бюджета, който ще бъде показан идния месец, без да разочарова финансовите пазари, следящи строго държавните финанси на Рим.

Внимателно следената разлика сред доходността на 10-годишните италиански и немски облигации - значим знак за доверието на пазарите към мощно задлъжнялата Италия - се е нараснала през днешния ден до 1,94 на 100 (194 базисни пункта), най-високото ниво от 5 май, преди да се намали нищожно.

Доходността на италианските 6-месечни италиански краткосрочни облигации се увеличи до най-високото си ниво от 2011 година, когато Италия бе въвлечена в рецесията на държавния дълг.

" Наложи се да понижим тазгодишната прогноза за растежа до 0,8 на 100, както и упованията ни за идната година ", сподели Урсо на събитие в Рим преди днешното държавно съвещание. 

През 2024 година брутният вътрешен артикул (БВП) на третата икономка в еврозоната ще нарасне с 1 на 100, в случай че няма смяна в политическия сюжет, което е под миналата прогноза за 1,5 на 100, обявиха пред Ройтерс осведомени източници, представени от Българска телеграфна агенция. 

Окончателната цел за напредък за идната година ще е в диапазона 1,2 - 1,3 на 100, съгласно източниците, с помощта на данъчните понижения за хората с ниски и междинни приходи и други стимулиращи ограничения, които премиерката Джорджа Мелони възнамерява да включи в проектобюджета.

Очаква се тазгодишният фискален недостиг да е към 5,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, което е над миналата прогноза за 4,5 на 100, а през 2024 година да нарасне до 4,1 - 4,3 на 100 по отношение на предстоящите преди този момент 3,7 на 100. 

" Дебатът към италианския бюджет ще провокира неустойчивост в италианския върховен дълг и заради обстоятелството, че договарянията за новите европейски данъчни правила навлизат в основен стадий ", съобщи Масимилиано Максия, старши експерт по принадлежности с закрепена рентабилност в " Алианц глоубъл инвестърс " (Alianz Global Investors)

Очакванията са, че дефицитът за идната година ще е под 4 на 100 от Брутният вътрешен продукт съгласно настоящите трендове, обявиха осведомените източници. Това ще даде на Мелони независимост на деяние от няколко милиарда евро за финансиране на бюджетни ограничения, като в същото време поддържа недостига в границите на новата цел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР