Италия налага 40% еднократен данък върху неочакваните печалби на своите банки

...
Акциите на европейските банки се сринаха във вторник, след като
Коментари Харесай

Акциите на европейските банки се сринаха във вторник, след като Италия одобри данък върху неочакваните печалби от 40% за банките за 2023 г., изпращайки тръпки в сектора, който регистрира скок на печалбите, тъй като световните лихвени проценти се повишиха.

Измерителят на банките в еврозоната падна с 3,7% и беше определен за най-големия си дневен спад след сътресенията в банковия сектор през март, когато Credit Suisse се срина.

Италианските банки водят до загуби. Двамата му най-големи кредитори, Intesa Sanpaolo (IITSF) и УниКредит (UNCFF), спадна съответно със 7,9% и 6,6%.

„Тези правителствени намеси в Европа не помагат да се осигури необходимата стабилност за намаляване на рисковата премия, свързана с еврозоната. Това не е само италианско нещо, Испания направи същото миналата година“, каза Жил Гибу, ръководител на капиталовите стратегии в Axa Investment Managers в Париж.

Анализатори от Bank of America изчислиха, че новият данък може да струва на италианските банки между 2% и 9% от печалбите им.

Пешеходец минава покрай сградата на Федералния резерв Marriner S. Eccles във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в събота, 3 юни 2023 г. Пешеходец минава покрай сградата на Федералния резерв Marriner S. Eccles във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в събота, 3 юни 2023 г. Нейтън Хауърд/Блумбърг/Гети изображения

Сривът засегна други банки във валутния блок, включително испанската Banco Santander (BCDRF), която падна с 3%, и германската Deutsche Bank (DB), спад от 2,7%.

Само за 2023 г. Италия ще обложи 40% от нетния лихвен марж на банките, мярка за доходите, които банките получават от разликата между лихвените проценти по кредитите и депозитите. Правителството очаква да събере по-малко от 3 милиарда евро (3,3 милиарда долара) от мярката, казаха източници, близки до въпроса, пред Ройтерс.

Постъпленията от данъка върху неочакваните печалби ще бъдат използвани за подпомагане на притежателите на ипотечни кредити и намаляване на данъците, казавицепремиерът на Италия.

„Данъкът, който Италия е наложила върху свръхпечалбите, за които се смята, че банките правят, дойде като изненада и вероятно поражда опасения, че държавите могат да последват примера на Италия“, каза Стюарт Коул, главен макроикономист в Equiti Capital.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР