Италия, единствената държава от Групата на седемте (Г-7), която се

...
Италия, единствената държава от Групата на седемте (Г-7), която се
Коментари Харесай

Китай търси диалог с Италия

Италия, единствената страна от Групата на седемте (Г-7), която се е включила към китайската самодейност " Един пояс, веднъж " (BRI), обмисля да се отдръпна от плана. Информацията бе доказана от италианския външен министър Антонио Таяни след срещата му с китайския си сътрудник Ван И в Пекин тази седмица.

Според министерството на търговията на Китай, Пекин е подготвен да продължи работата с Италия по възстановяване на комерсиалните и капиталовите връзки, без значение от евентуалното отдръпване на Италия от BRI. " Китай има предпочитание да работи с Италия, с цел да продължи да задълбочава взаимноизгодното съдействие, " съобщи Хе Ядонг, представител на китайското министерство на търговията.

Италия, която ще ръководи блока Г-7 през 2024 година, счита, че не е извлякла задоволително изгоди от присъединяване си в BRI. Страната има крайен период до декември да се отдръпна публично или участието ѝ в плана ще бъде продължено за още пет години.

Търговският недостиг на Италия с Китай набъбна с 22,3 милиарда евро сред 2019 и 2022 година, съгласно италианското министерство на външните работи.

Министър Таяни съобщи, че стратегическото партньорство сред Италия и Китай би могло да бъде по-ценно от договорка като BRI. Този метод би оказал помощ на Италия да успокои своите сътрудници в Г-7, до момента в който в същото време поддържа положителни бизнес връзки с Китай.

Излизането на Италия от BRI би бил сензитивен въпрос за Китай, изключително преди интернационалния конгрес по самодейността, който ще се организира в Пекин през октомври. До момента 90 страни са удостоверили своето наличие на форума, заяви китайското външно министерство.

Въпреки несигурността, и двете страни наподобява са подготвени за градивен разговор. " Ще обмислим дали да се придържаме към този меморандум или не... ще бъде взето решение ", сподели Таяни по италианската социална телевизия RAI.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР