Италианци, французи, руснаци и българи продължават във втората фаза в

...
Италианци, французи, руснаци и българи продължават във втората фаза в
Коментари Харесай

Италианци, французи, руснаци и българи в конкурса за нов облик на площад Св. Неделя

Италианци, французи, руснаци и българи не престават във втората фаза в състезанието за нов образ на площад "Св. Неделя ". Днес завърши работата на журито в първия стадий от Международния конкурс за абстрактен план за възобновяване на площада в историческия център на София.

Определени са седемте участника, на които Столична община ще изпрати предложения да разработят идейни планове: Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио "Паола Вигано "; "Конкурент – 90 " ЕООД; Студио "Вилмот "; Студио "Фуксас "; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе " с участници в обединяването: Студио "Морфе " и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети ".

Конкурсът се организира от интернационално жури, в което участваха арх. Борислав Игнатов и доцент Йорданка Кандулкова – представители на Камарата на българските архитекти, арх. Григор Дойчинов – представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов – основен проектант на Москва, арх. Марлена Хапах – основен проектант на Варшава, арх. Йони Бабоци – шеф на департамента по териториално обмисляне и градско развиване на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в Съединени американски щати, представителите на Регионален исторически музей – София – доктор Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева – правист от направление "Архитектура и градоустройство " на Столична община. Председател на журито беше Малина Едрева – ръководител на непрекъснатата комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към Столичен общински съвет.

Очаква се в края на ноември да бъде определен спечелилият, на който Столична община ще разпореди изработването на плановете за възобновяване на площада.

Площад "Света Неделя " е един от централните площади в София. На него са ситуирани - катедралата "Света Неделя ", постройката на Богословския факултет, постройката на Софийската митрополия и други публични здания. Първоначално площада се е казвал "Коручешме ", който се славел със собствен извор, засенчван от вековни дървета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР