Италианското следствие е поставило забрана да бъде изнасяна информация за

...
Италианското следствие е поставило забрана да бъде изнасяна информация за
Коментари Харесай

Все още не е ясен крайният получател на задържаните над 800 тона опасен боклук

Италианското разследване е сложило възбрана да бъде изнасяна информация за откритите през вчерашния ден над 800 тона рисков отпадък край Милано, за който още нощес ви съобщихме в " По света и у нас ". Според италианския " Куриере каузи Сера " пластмасовите боклуци са били предопределени за България. Извънредно по тематиката приказваха министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите.

Италианските проверяващи органи разследване и прокуратура към този момент работят по случая и са дали нужната до този миг информация на българското вътрешно министерство. Тя е поискана категорично от вътрешния министър Младен Маринов, откакто през вчерашния ден италианският вестник " Куриере каузи Сера " разгласява информация, че на гара край Милано е арестуван трен, претрупан с близо 600 бали рисков боклук. 17-те вагона, по информация на изданието, са били предопределени за България. По данни на Министерство на вътрешните работи тази информация не може да бъде доказана. Не може да бъде доказано и кой тъкмо е получателят. Подобни данни даде и министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му сходен рисков боклук би трябвало да има позволение, с цел да бъде импортиран в страната.
Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Официалната информация, която мога да ви дам сега - тя е въз основата на диалозите ни с италианските управляващи от една страна и диалога ми с техния полицейски представител, който е в София. Към момента от тяхна страна към нас идва информация, че се води такова следствие, само че по експлицитната възбрана на прокурора, който води следствието в Италия, не могат да ни дадат повече информация към този миг. Казват, че не е явен още крайният адресат на съответните боклуци. Нено Димов - министър на околната среда и водите: До този миг към Министерството на Околната среда и водите няма публична информация от способените органи на Италия. Не е желано подпомагане. Не е получавано искане за нотификация за импорт на боклук. По фрагментите, които специалистите видяха в медиите, може да се смята, че този боклук е разбъркан, т.е. предстои на позволение, на нотификация. Както споделих - до този миг такава не е желана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР