Италианският ренесансов художник Тициан е известен със своите портрети. Новооткрита

...
Италианският ренесансов художник Тициан е известен със своите портрети. Новооткрита
Коментари Харесай

Изложба в Рим поставя фокус върху природата в творчеството на Тициан

Италианският ренесансов художник Тициан е прочут със своите портрети. Новооткрита галерия в приканва посетителите да прегледат ролята, която играе природата в творбите на венецианския занаятчия от 16-и век, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

В експозицията " Диалози на природата и любовта " в изложба " Боргезе " два шедьовъра, обхващащи кариерата на Тициан, са показани дружно за първи път от епохи.
 София Прайд 2022 в поддръжка на Киев Прайд и човешките права 17 юни 2022 | Днес под мотото " Горди да бъдем ", ще се проведе 15-ото издание на София Прайд – най-голямото събитие и шествие...
" В творчеството на Тициан природата в никакъв случай не е инцидентна ", споделя уредничката на изложбата Мария Джована Сарти. По думите й " природата отразява смисъла на картината ".

Две от включените в експозицията произведения заемат централно място.

Мъгливият пейзаж на " Нимфа и овчар " от към 1565 година, или малко повече от десетилетие преди гибелта на Тициан, се сблъсква с " Любов небесна и земна " от 1514-15 година, в която на назад във времето палуват зайци.

" Ако смисълът на тази картина е брак, това е брачна притча. Тогава откриваме детайлите, които изясняват този смисъл...като двойката зайци отляво ", споделя Сарти.

Тициан, който е роден в Пиеве ди Кадоре към 1485 година и умира във Венеция през 1576 година, се радва на дълга и плодотворна кариера, работейки за императора на Свещената Римска империя Карл Пети и испанския крал Филип Втори, само че също и за папството.

Събирането на " Нимфа и овчар ", предоставена от Музея за история на изкуствата във Виена, с " Любов небесна и земна " от " Боргезе " демонстрира по какъв начин стилът на Тициан се трансформира с възрастта.

Мария Джована Сарти отбелязва, че по-късните произведения на венецианския художник са " много разнообразни " от по-ранните, в които той избира прецизния рисунък и добре нанесените цветове, типични за неговите съвременници като Белини.

Със събирането на двете картини " Тициан се среща със себе си - създателят от младостта си и от по-късните си години, по повтарящи се тематики за любовта и природата, добавя Сарти.

Големият теоретик на италианската живопис Лудовико Долче обобщава изкуството на великия занаятчия по следния метод: " Тициан съчетава величието и ужасната страна на Микеланджело с изяществото и елегантността на Рафаело и с цветовете, присъщи на природата.

Изложбата може да бъде прегледана до 18 септември.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР