Италианският премиер Марио Драги предложи създаването на картел от потребители

...
Италианският премиер Марио Драги предложи създаването на картел от потребители
Коментари Харесай

Драги предлага създаването на картел от потребители на петрол

Италианският министър председател Марио Драги предложи основаването на картел от консуматори на нефт. Това стана след среща с американския президент Джо Байдън във Вашингтон, на която беше разисквано продължение на координацията в позициите на двете страни по отношение на съветската инвазия в Украйна и икономическите резултати от нея. По думите на Драги двамата с Байдън споделят еднообразно неодобрение от структурата на световния енергиен пазар и са разискали " кардиналната идея " за таван на цените на петрола и газа.

" Недоволни сме от метода, по който работят нещата във връзка с петрола за Съединени американски щати и газа за Европа. Цените нямат никаква връзка с доставките и търсенето ", разяснява Драги, представен от Financial Times.
Таванът на цените на газа е приоритет за Рим
Италианският министър председател уточни, че приоритет за Рим е слагането на таван за цените на газа, с цел да се " ограничи финансовата помощ, която даваме на Москва, с цел да продължава войната ". Той призна, че в Европейски Съюз поддръжката за такава мярка не е единомислеща и не е ясно дали сходна стъпка ще бъде утвърдена. Но акцентира, че " същата скица може да бъде приложена за петрола на световно ниво ".
Реклама
И добави: " Идеята е да се сътвори картел от купувачи или да се убедят огромните производители, изключително ОПЕК, да усилят производството, което може би е пожеланият вид. Но и по двете варианти ще има доста работа. "

Преди съветското навлизане в Украйна Италия получаваше към 40% от своя импорт на газ от Москва и сега пробва да откри заместващи източници. Според италианското министерство по енергиен преход страната може да приключи използването на съветски газ до края на идната година.
Съединени американски щати против петролните картели
Усилията на Вашингтон да успокои петролния пазар, в това число освобождението на рекордно количество складиран за изключителни случаи нефт и задължаването на американски компании да дълбаят повече кладенци, не съумяха да върнат цените на сорта брент под 100 $ за барел. Същевременно ОПЕК - производителите на нефт, водени от Саудитска Арабия, не извършва апелите на Байдън за по-бързо увеличение на доставките, като някои от членовете на групата не съумяват да изпълнят квотите си за произвеждане.

Съединени американски щати също по този начин се пробват да прокарат закон против петролните картели. Миналата седмица правната комисия на американския Сенат утвърди законопроект, с чиято помощ против страните в ОПЕК ще могат да бъдат завеждани каузи в Съединени американски щати поради секрети ценови съглашения. Сега документът ще би трябвало да получи поддръжката на целия Сенат и на Камарата на представителите, след което да бъде подписан от Байдън, с цел да се трансформира в закон.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР