Италианският премиер Джорджа Мелони събра министрите си на среща близо

...
Италианският премиер Джорджа Мелони събра министрите си на среща близо
Коментари Харесай

Мелони събра кабинета си до място на смъртоносен инцидент с мигранти

Италианският министър председател Джорджа Мелони събра министрите си на среща покрай мястото на съдбовно корабокрушение, до момента в който протестиращи упрекваха дясното ѝ държавно управление, че рискува живота им с твърдата си позиция във връзка с миграцията.

Най-малко 72 души, измежду които и доста деца, починаха, когато на 26 февруари препълнената им лодка потъна в бурно време край крайбрежията на южната област Калабрия.

Емоциите в Кутро и Кротоне, най-близките до корабокрушението градове, са към момента мощни, защото родственици идват отдалеко, с цел да потърсят своите починали. Тази седмица към момента се виждат тела в морето или изхвърлени на плажовете.

" Никой не ги е избавил. А можеше ", гласеше афиш с детска рисунка на семейство в подхвърляна от стихия лодка, окачен пред спортната зала в Кротоне, където бяха положени ковчезите на удавените.

Преди следобедното съвещание на кабинета в Кутро няколко десетки протестиращи, обградени от полиция за битка с безредиците, се събраха в центъра на града, като някои от тях крещяха " Отидете си, убийци! ".

Протестиращият Антонио Витерути съобщи пред Агенция Франс Прес, че визитата на Мелони и нейните министри е опит да се отклони вниманието от рецензиите.

" Искам да осъдя лицемерието на италианското държавно управление, което оставя лодка с хора, бягащи от апетит, война и бедност, да умрат в морето, а през днешния ден идва тук, с цел да прави политически трикове... ", споделя 28-годишният студент.

Очаква се министрите да се спогодят за нови правила, с които да се затегнат наказванията за трафикантите на хора, както и да се усилят законните пътища за задграничните служащи, оповестиха от кабинета на министър-председателя.

" В сърцето ми "

На плажа в Кротоне, към момента посипан с парчета от корабокрушението, се издига кръст, направен от дъските на лодката, която е превозвала към 180 души.

" Пазя ги в сърцето си - всички тези деца, тези дами, които пристигнаха да намерят мир, а вместо това откриха гибел ", споделя Мария Панебианко, 80-годишна жителка. " Боли ме. Много ме боли. "

Министерството на вътрешните работи съобщи, че е почнало процеса на изпращане на телата на мигрантите в родните им страни, в това число планувана интервенция за връщане на 16 тела в Афганистан.

Тази седмица тялото на един афганистански мигрант беше заровено в гробището в Кротоне, а телата на други седем бяха трансферирани в мюсюлманското гробище в Болоня, заяви то.

Крайнодясната партия " Италиански братя " на Мелони завоюва изборите предходната година с обещанието да ограничи идващите по море, а ръководещата коалиция, в която влиза и крайнодясната „ Лига ” на Матео Салвини, ограничи благотворителните избавителни лодки.

Критиците настояват, че политиката на държавното управление да третира лодките с мигранти в Централното Средиземноморие - най-опасното място за прекосяване в света - като проблем на правоприлагането, а не като филантропичен проблем, може да е забавила съдбовно избавителната акция предишния месец.

Мелони и министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси отхвърлиха обвиняванията, че не са се намесили, с цел да спасят лодката, тръгнала от Турция и превозвала афганистански, ирански, пакистански и сирийски жители.

Прокурорите започнаха следствие на злополуката, която се случи, макар че граничната организация на Европейския съюз Фронтекс съобщи, че е предизвестила италианските управляващи за мощно препълнената лодка.

Не е предизвестен

Пиантедоси, остро подложен на критика за това, че в началото е обвинил жертвите, че са поверили живота си на трафиканти, съобщи пред Народното събрание във вторник, че Фронтекс не е споделила, че лодката е в заплаха.

Лидерите на опозицията обаче упорстват, че бреговата защита би трябвало да избавя всички плавателни съдове, пренасящи мигранти, защото лодките, ръководени от трафиканти на хора, неизбежно са рисково претъпкани и зле оборудвани.

Те попитаха също за какво не е била подхваната избавителна интервенция, откакто полицейските катери, които са били изпратени да посрещнат лодката, са били принудени да се върнат назад във все по-бурното море.

Член на Народното събрание, който е посетил някои от 80-те оживели, съобщи във вторник пред вестник „ Ла Република ”, че те са били държани в неприятни условия, без задоволително кревати или специфични условия за фамилии и малолетни.

Мелони прикани Европейски Съюз да продължи да поставя старания за справяне с казуса, който, съгласно нея, е в ущърб на Италия. Страната записва десетки хиляди идващи по море годишно, основно от Северна Африка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Европейски Съюз да " удвои напъните " по проекта за деяние за Централното Средиземноморие, изключително във връзка с разпределението на търсещите леговище сред страните членки. /БГНЕС

Рим / Италия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР