Италианският остров Сицилия най-вероятно е регистрирал най-високата температура в Европа

...
Италианският остров Сицилия най-вероятно е регистрирал най-високата температура в Европа
Коментари Харесай

``Луцифер`` счупи температурния рекорд в Европа. Новият е 48,8°С |

Италианският остров Сицилия най-вероятно е записал най-високата температура в Европа за всички времена - 48,8 градуса по Целзий, оповестява Би Би Си.

Данните, обявени от локалните управляващи, би трябвало да бъдат доказани от Световната метеорологична организация (СМО).

Температурата е записана край град Сиракуза в сряда, в 13:14 ч, прецизира БНР.

Според СМО актуалният формален връх за Европа е 48 градуса, регистрирани в Атина, Гърция през 1977 година

Горещата вълна в Италия е провокирана от антициклон, наименуван " Луцифер ", който идва от Африка. Очаква се през днешния ден да е най-горещият ден.

Антициклонът е въздушна маса, в която въздухът се движи низходящо от центъра към периферията, където налягането е по-ниско.

" Луцифер " се насочва на север, към континентална Италия, и в допълнение увеличи температурите там, в това число в столицата Рим.

Италия продължава да се бори с пожари. Такива има и на островите Сицилия и Сардиния, и в континентална Италия. В южната област Калабрия огънят е предизвикал гибелта на 5 души, четирима са ранени, оповестява БНР. Ситуацията е най-тежка в провинцията на град Реджо Калабрия. Цяла седмица не стопират пожарите около и в планинския масив Аспромонте, които обгърнаха и едноименния народен парк. Буковата гора под закрилата на ЮНЕСКО също е в заплаха. Евакуирани са 1000 души от селището Гротериа, където огънят стигна до неговия център.

" Губим нашата история, нашата еднаквост се изпепелява ", споделя кметът на град Реджо Калабрия Джузепе Фалкомата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР