Италианският министър-председател Джорджа Мелони затяга бюджетните колани, за да покаже,

...
Италианският министър-председател Джорджа Мелони затяга бюджетните колани, за да покаже,
Коментари Харесай

Джорджа Мелони цели стегнат бюджет на Италия през 2024 г.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони стяга бюджетните колани, с цел да покаже, че Рим може да балансира сметките си, даже в случай че това значи отсрочване на предизборните обещания.


По самопризнание на самото държавно управление, опциите за маневриране са извънредно лимитирани заради по-ниските данъчни приходи вследствие на забавянето на стопанската система, което крие риск от преразглеждане на прогнозите за недостига в посока нагоре, съобщи Агенция Франс Прес.

" Разхищението би трябвало да бъде понижено, дребното запаси, с които разполагаме, би трябвало да бъдат изразходвани по най-хубавия вероятен метод ", съобщи неведнъж Мелони, до момента в който нейното държавно управление изготвя бюджета си за 2024 година, който ще изпрати в Брюксел в средата на октомври.

Лидерът на " Италиански братя " встъпи в служба отпред на твърда дясна коалиция през октомври с обещания за понижаване на налозите и помощ за фамилиите и бизнеса, борещи се с високата инфлация.

За да усили държавната хазна, нейното държавно управление анулира мярката за битка с бедността, така наречен " цивилен приход ", наложи ексклузивен налог върху банковите облаги и отвори вратите за нови приватизации.

Но изненадващият спад на Брутният вътрешен продукт от 0,4% през второто тримесечие, неподходящите условия, които изпитва главният търговски сътрудник на Италия - Германия, и забавянето на даването на средства от Европейския съюз след пандемията - всичко това натежа над държавната хазна.

Правителството към този момент отсрочи за неопределен срок предизборното си заричане да разшири обсега на 15-процентния " плосък налог ", от който сега се възползват както бизнесмените, по този начин и чиновниците.

Друг проект, който отпадна, е обещанието да се анулира законът от 2011 година, с който пенсионната възраст се дефинира на 67 години.

Временна скица разрешава на италианците да спрат да работят на 62 години, в случай че са внасяли вноски за пенсия в продължение на 41 години.

Правителството обаче желае да възобнови намаляването на налозите за хората с по-ниски приходи, което ще коства към 10 милиарда евро, и - приоритет за самоопределящата се като " християнска майка " - да предложи по-голяма поддръжка за многодетните фамилии.

Бюджетни правила на Европейски Съюз

Въпреки разликите си, Мелони и главният ѝ съдружен сътрудник, крайнодясната партия " Лига " на Матео Салвини, към този момент работят дружно и упорстват, че няма да станат жертва на политическата неустойчивост, довела до съвсем 70 държавни управления, управлявали Италия от Втората международна война насам.

" Към днешна дата държавното управление на Мелони наподобява доста устойчиво. При неналичието на единна съпротива кабинетът може да продължи да работи до края на мандата " през 2027 година, съобщи Валерио Де Моли, началник на мозъчния концерн " Европейска къща - Амброзети ".

Но то е изправено пред финансов напън, подобен с този на предходните италиански държавни управления, а точно - най-високият дълг от всички страни от еврозоната, като изключим Гърция, който е 144% от брутния вътрешен артикул.

Мелони се стреми да реализира бюджетен недостиг от 4,5% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година, което е по-малко от 8,0% през 2022 година, само че това наподобява все по-трудно.

Целта за 2024 година от 3,7 % от Брутният вътрешен продукт също наподобява недостижима.

Допълнителна тежест върху бюджета оказва италианската скица " Супербонус " - данъчен тласък за поощряване на ограниченията за повишение на енергийната успеваемост на жилищата.

Въведена през 2020 година при държавното управление на Джузепе Конте като метод за стимулиране на стопанската система след пандемията от ковид, разноските по нея са нарастнали до над 100 милиарда евро, съобщи Мелони тази седмица.

Рим се надяваше прекъсването на бюджетните правила на Европейски Съюз след пандемията да бъде удължено и през идната година, само че комисарят по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони изключи тази опция.

Брюксел се надява вместо това да реализира съглашение през тази година за промяна на Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз, който лимитира бюджетните дефицити на страните до три % от техния Брутният вътрешен продукт и равнищата на дълга до 60% от Брутният вътрешен продукт.

" Връщането към старите правила ще бъде трагично ", предизвести Мелони по-рано. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР