Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от

...
Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от
Коментари Харесай

Номерът на Фибоначи: Как да изглеждаш магьосник с числата?

Италианският математик Леонардо Фибоначи разгласява през 1202 година редица от цифри , всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две цифри са 0 и 1. Следват 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, …

Самият той научил за тази редица от цифри по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток, а редицата била наречена на негово име, тъй като я разпространявал. Любопитно е, че доста закономерности, следени в природата и в държанието на индивида, могат да се опишат , въпреки и с някаква по-малка или по-голяма неточност, с цифри от редицата на Фибоначи . Въпреки че в някои случаи това пояснение може да наподобява предумишлено.

Всъщност логаритъмът за формиране на следващото число от редицата на Фибоначи показва обстоятелството, че следствието (последното число от реда) зависи от предисторията (причините) по съответния за тази редица метод, а точно: последното число е сума от двете предишни цифри.

А с числата на Фибоначи може да впечатлим и приятелите си . С един доста елементарен номер. Да проверим!

Написваме две цифри, събираме ги и означаваме отговора. След това събираме последните две цифри в сбора, записваме отговора и продължаваме по същия метод, като постоянно събираме последните две цифри, които получаваме. Когато напишем шест цифри, стопираме и след това ги събираме всичките.-->

Ако сме почнали с 9 и 5, да вземем за пример, редът от шестте цифри ще бъде 9, 5, 14, 19, 33, 52. Събираме и получаваме 132. А по какъв начин да изглеждаме магьосници с числата?

Помолете приятелите си да напишат по този метод шест цифри. И ги изненадайте като изчислите крайния резултат (сбора на всички) още преди те да са довършили шестото си число. Тайната е да погледнете деликатно петото число и да го умножите по 4. В реалност няма значение с кои две цифри ще стартира редицата им. Вие постоянно ще сте първи с решението!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР