Италия обмисля нови репресии срещу мигрантите, докато разговорите се насочват към морска блокада, за да се предотврати пускането на кораби

...
Италианският кабинет се събира, за да приеме нови мерки за
Коментари Харесай

Италианският кабинет се събира, за да приеме нови мерки за ограничаване на миграцията

От NICOLE WINFIELD Associated Press, LORNE COOK Associated Press и ANGELA CHARLTON Associated Press 18 септември 2023 г., 10:04 ч. Тунис и въпросът за миграцията се върнаха на централно място в Европа с разговори за морска блокада.

Премиерът Джорджия Мелони каза, че мерките на кабинета ще се съсредоточат върху мигранти, които не отговарят на условията за убежище и са планирани да бъдат репатрирани в родните си страни. Планът е да се удължи времето, през което такива хора могат да бъдат задържани до максимума за ЕС от 18 месеца, и да се увеличи броят на центровете за задържане, в които да бъдат задържани, докато бъдат изпратени обратно, тъй като капацитетът в Италия винаги е бил недостатъчен.

Мелони обяви „извънредните мерки“, след като Лампедуза, която е по-близо до Тунис, отколкото до континенталната част на Италия, беше претоварена миналата седмица от близо 7000 мигранти за ден, повече от острова местно население. Италия ги разтоварва бавно с фериботи до Сицилия и други пристанища, но пристигащите отново разпалиха напрежението на острова и в политическите коридори, особено преди изборите за Европейски парламент догодина.

На фона на вътрешното и европейско политическо надиграване, Мелони възкреси кампанията си с призиви за морска блокада на Северна Африка, за да попречи на трафикантите на хора да пуснат контрабандните си лодки в Средиземно море. Мелони присъстваше в Тунис, когато Европейската комисия подписа споразумение с тунизийското правителство, обещаващо икономическа помощ в замяна на помощ за предотвратяване на заминавания; подобно споразумение беше подписано преди години с Либия.

Правозащитни групи разкритикуваха споразумението за Либия като нарушение на международното морско право, настоявайки, че Либия не е безопасно пристанище и че мигрантите, заловени от либийската брегова охрана, се връщат в центрове за задържане, където злоупотребите са широко разпространени.

Мелони посети Лампедуза в неделя с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен , който зае твърда линия, заричайки се: „Ние ще решим кой да дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства. Не контрабандистите." Фон дер Лайен изложи план от 10 точки, който включваше обещание за подкрепа за предотвратяване на напускането на контрабандните лодки чрез установяване на „оперативни партньорства за борба с контрабандата" със страните на произход и транзит.

Планът предвижда възможно „работно споразумение между Тунис и Frontex“, граничните сили на ЕС с въздушни и морски средства, които в момента подпомагат операциите по търсене и спасяване в Средиземно море, и координираща работна група в рамките на Европол.

Комисията не е изключила възможността да се обмисля морска блокада. „Изразихме подкрепа за проучване на тези възможности“, повдигнати от Италия, каза говорителят на Комисията Анитта Хипер в понеделник.

Съгласно сделката, подписана от фон дер Лайен с Тунис, ЕС обеща да предостави средства за „осигуряване на оборудване, обучение и техническа подкрепа, необходими за по-нататъшно подобряване на управлението на границите на Тунис. Например помага да се плати ремонтът на 17 кораба, принадлежащи на тунизийските власти.

„Ще ускорим доставката на оборудване за тунизийската брегова охрана ”, каза фон дер Лайен в Лампедуза.

Последният наплив е предизвикателство за единството в ЕС, неговите държави-членки, а също и в крайнодясното правителство на Мелони, особено с предстоящите европейски избори. Някои страни членки възразиха срещу начина, по който фон дер Лайен прокара плана за Тунис, и се оплакват, че не са били правилно консултирани.

Вицепремиерът Матео Салвини, ръководител на популистката, дясна Лига, оспори ефикасността на сделката на Мелони между ЕС и Тунис и беше домакин на френския десен лидер Марин льо Пен на годишен митинг на Лигата в Северна Италия в неделя. Само няколко дни по-рано племенницата на Льо Пен и крайнодесен политик Марион Марешал беше на Лампедуза и разобличаваше отговора на френското правителство по проблема с миграцията.

Френското правителство на Еманюел Макрон се измести надясно по въпросите на миграцията и сигурността и в понеделник неговият вътрешен министър Джералд Дарманин се отправи към Рим за срещи. Дарманин каза преди да замине, че Франция ще помогне на Италия да поддържа границата си, за да предотврати пристигането на хора, но не е готова да приеме мигранти, които са пристигнали в Лампедуза през последните дни.

"Нещата стават много трудни в Лампедуза. Ето защо трябва да помогнем на нашите италиански приятели. Но не трябва да се изпраща послание към хората, идващи на наша земя, че са добре дошли в нашите страни, независимо от всичко“, каза той по френското радио Europe-1.

___

Кук съобщи от Брюксел и Чарлтън съобщено от Париж.

___ Следвайте глобалното отразяване на миграцията на AP на https://apnews.com/hub/migration

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР