Италианският износ за Китай се е утроил през изминалата година,

...
Италианският износ за Китай се е утроил през изминалата година,
Коментари Харесай

Италианският износ за Китай нараства необяснимо: Bloomberg

Италианският експорт за Китай се е утроил през миналата година, като единствено през февруари доставките са нарастнали със 131% на годишна база, без да има ясна причина за този скок, съгласно Bloomberg.

Доставките на италиански артикули за Китай са нарастнали с над 3 милиарда евро (3,3 милиарда долара) през февруари, което е доста повече от почти 1 милиарда евро (1 милиарда долара), изнесени от Италия през февруари предходната година, написа изданието в понеделник.

Данните, предоставени от Блумбърг, демонстрират, че по-голямата част от износа са били фармацевтични артикули в доста характерния сегмент " лекарства, състоящи се от смесени или несмесени артикули за лечебна или профилактична приложимост, сложени в измерени дози ".

Почти две трети от китайския импорт през февруари се състоеше от артикули от този сегмент, които бяха на стойност 1,84 милиарда евро (2 милиарда долара), спрямо едвам 98,5 млн. евро (107 млн. долара) година по-рано.

В италианските медии се появиха някои спекулации, че скокът може да се дължи на търсенето от страна на китайските консуматори на италианско генерично лекарство за черен дроб, съдържащо химикала UDCA, за който се приказва, че предотвратява появяването на Covid.

След неочаквания отвод на Китай от политиката за нулево разпространяване на Covid, вирусът може да се е популяризирал бурно в страната, което може да е една от аргументите за скока във вноса на медикаменти, допуска Bloomberg.

" Вероятно става дума за търсене на медикаменти от Китай ", изяснява Питър Черети, шеф в Eurasia Group. " По-големите италиански фармацевтични производители изпращат колкото се може повече артикули, създадени в Италия. А може би някои от тях придвижват в Италия и медикаменти, създадени в Германия и други страни от Европейския съюз, за реекспорт към Китай. "

Въпреки това италианската Industria Chimica Emiliana, най-големият производител на UDCA в света, има годишни продажби от към 300 млн. евро (326 млн. долара), което е много под общия китайски импорт, твърди изданието. Освен това данните за вноса в Китай не дават задоволително признаци, че тези фармацевтични артикули са били доставяни всеобщо, се показва в публикацията.

Допълнителна тайнственост на експортния взрив придава фактът, че той идва на фона на охлаждането на връзките сред Рим и Пекин.

Италия възнамерява да организира диалози с Китай за вероятно излизане от инфраструктурния и капиталов план на Пекин " Пояс и път " (BRI), заяви предходната седмица Financial Times, като се базира на държавни чиновници.

Рим стана единствената страна от Г-7, която подписа пакта през 2019 година, предизвиквайки остри рецензии от страна на Вашингтон и Брюксел.

Миналия месец организация Блумбърг заяви, че италианският министър-председател Джорджия Мелони има намерение да направи изказване по отношение на присъединяване на Италия в BRI преди срещата на върха на Г7 през май, само че към момента не е решил дали меморандумът за съгласие би трябвало да бъде преустановен или възобновен.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР