Италианската премиерка днес отпътува за Триполи, където се очаква да

...
Италианската премиерка днес отпътува за Триполи, където се очаква да
Коментари Харесай

Джорджа Мелони ще подпише голяма газова сделка по време на посещението си в Либия


Италианската премиерка през днешния ден отпътува за Триполи, където се чака да подпише огромна газова договорка, целяща да бъдат увеличени енергийните доставки за Европа, макар несигурността и политическия безпорядък в северноафриканската страна, оповестява Българска телеграфна агенция.

Мелони ще се срещне с Мохамед ал Менфи, началник на тричленния либийски президентски съвет и премиера Абдел Хамид Дбейба, началник на интернационално приетото държавно управление в Триполи.

Според обществени изказвания, направени тази седмица от ръководителя на Националната петролна корпорация на Либия Фархат Бенгдара, договорката ще е на стойност 8 милиарда $.

Либийският парламент и главните въоръжени фракции обаче отхвърлят легитимността на държавното управление на Дбейба, което поражда опасения за ново ожесточаване на споровете след траялия повече от две години условен мир в страната, показва Ройтерс. Споразумения, подписани в Триполи, биха могли да бъдат подкопани от вътрешния спор в Либия, разделил страната сред съперничещи си фракции, които се борят за надзор над държавното управление и взаимно си оспорват политическата легитимност.

Базираният в източната част на Либия парламент и подкрепящите го фракции обявиха при започване на предходната година, че държавното управление към този момент не е законно, като отхвърлиха както назначението на Бенгдара, по този начин и покупко-продажбите, които Триполи е сключил с непознати страни.

Либия изпадна в безпорядък след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 година, в следствие от което беше свален от власт Муамар Кадафи. То остави огромна част от страната в ръцете на въоръжени фракции. От няколко години в Либия е ситуирана дребна италианска военна задача.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР