Италианската кухня е толкова богата, че трудно можем да отделим

...
Италианската кухня е толкова богата, че трудно можем да отделим
Коментари Харесай

Разкошно Панджиало - оригинална рецепта и тайни в приготвянето

Италианската кухня е толкоз богата, че мъчно можем да отделим няколко кулинарни изкушения, които съставляват нейният връх. Затова десертът, прочут като Панджиало, може да бъде избран за едно от многото превъзходни постижения на кулинарното изкуство на Ботуша.

Панджиало (Pangiallo) в превод значи жълт самун и е обичаен ритуален сладкиш, който е присъщ за региона Лацио по Коледните празници. Произходът му би трябвало да се търси в имперската ера, когато е бил проява на благосъстоянието на тези, които го употребяват. В него се поставят най-малко три типа ядки, прекалено много стафиди, екзотични подправки като шафран, както и доста други омайващи аромати.

Този изискан десерт е тип шоколадовo брауни, който в този момент се прави най-често с крем Маскарпоне, само че може да бъде подготвен и без него. С крема сладкишът е с по-богат усет и става по-неустоим, само че не е наложително изискване за осъществяване на рецептата.

Различните ядки, които се поставят, дават опция въображението на сладкаря да се разгърне изцяло, както и да бъдат задоволени самостоятелните усети, когато се подготвя вкъщи.

Тайната в приготвянето на идеалния сладкиш се състои в изпичането му. Трябва да бъде реализирана консистенция, при която от горната страна към този момент се усеща коричка, а вътре е мек и мокър. За задачата би трябвало да се планува степента на изпичане съгласно формата на съда и параметрите на фурната.

Ето и истинската рецепта за луксозно Панджиало.

 Панджиало

Необходими артикули:

100 г масло

Същото количество шоколад. Да бъде естествен.

2 дребни лъжички канела

50 г неподсладено какао

1 ч.ч. захар

2 бр. яйца

½ ч.ч. брашно

1 ч.ч. орехи на едри части, може да се употребяват всевъзможни ядки

За крем:

500 г маскарпоне

3 жълтъка

70 г захар

2 лъжици сладостен ликьор

Сладко от боровинки или различен плод

Начин на подготвяне:

 Панджиало рецепта

Шоколадът се начупва и разтопява с маслото на водна баня. Добавят се канелата, какаото и захарта. Може да се сложат и 2-3 лъжички нес кафе - за тези, които обичат аромата му.

Яйцата се разрушават и към тях се прибавя шоколадовата примес, пресятото брашно, щипка сол и наситнените орехи или определени ядки.

Тавичката за печене е най-добре да бъде с размери 20х20. Дъното се постила с хартия за печене, защото сместа е лепкава.

Блатът се пече в загрята на 160 градуса фурна, към половин час, до момента в който хване коричка от горната страна, а от вътрешната страна е апетитен.

Кремът се подготвя по следния метод: жълтъците се разрушават на водна баня до побеляването им. Добавя се захарта при непрестанно пердашене. С миксер се довърша интервенцията още към 5 минути, откакто сместа към този момент не е на котлона. Разбиват се маскарпонето с ликьора и се прибавят към жълтъците.

Охладеният сладкиш Панджиало се нарязва на равни елементи във форма на квадрат. При сервиране се слага квадрат от блата, от горната страна се маже с 2-3 лъжици крем и още веднъж се похлупва с друго парче блат. Украсява се със сладко от боровинки, ягоди, ядки съгласно усета и фантазията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР