Италианската фамилия Аниели придоби 15% в нидерландския конгломерат Philips срещу

...
Италианската фамилия Аниели придоби 15% в нидерландския конгломерат Philips срещу
Коментари Харесай

Фамилията Аниели придобива 15% от Philips

Италианската фамилия Аниели закупи 15% в нидерландския конгломерат Philips против 2.6 милиарда $, обещавайки да поддържа напъните на групата да се насочи от потребителската електроника към опазването на здравето след скъпоструващо евакуиране на артикули. Като част от договорката, оповестена в понеделник, Exor, холдинговата компания на Аниели, може да усили каузи си до 20%. Exor съобщи, че има намерение да бъде " дълготраен миноритарен вложител ".Инвестицията беше приветствана от основаната преди 132 години Philips, известна преди време с марковите си крушки, чийто опит да се преориентира от електрониката към здравните технологии беше обиден от изтеглянето на милиони дихателни апарати на компанията. Противоречията, последвани от следствие в Съединени американски щати и напускането на някогашния основен изпълнителен шеф, доведоха до спад на цената на акциите на компанията с повече от 60% от април 2021 година насам.

Италианската фамилия Аниели закупи 15% в нидерландския конгломерат Philips против 2.6 милиарда $, обещавайки да поддържа напъните на групата да се насочи от потребителската електроника към опазването на здравето след скъпоструващо евакуиране на артикули. Като част от договорката, оповестена в понеделник, Exor, холдинговата компания на Аниели, може да усили каузи си до 20%. Exor съобщи, че има намерение да бъде " дълготраен миноритарен вложител ".

Инвестицията беше приветствана от основаната преди 132 години Philips, известна преди време с марковите си крушки, чийто опит да се преориентира от електрониката към здравните технологии беше обиден от изтеглянето на милиони дихателни апарати на компанията. Противоречията, последвани от следствие в Съединени американски щати и напускането на някогашния основен изпълнителен шеф, доведоха до спад на цената на акциите на компанията с повече от 60% от април 2021 година насам.
Опитът на Philips да се преориентира от електрониката към здравните технологии беше обиден от изтеглянето на милиони дихателни апарати на компанията.
Джон Елкан, основен изпълнителен шеф на Exor, съобщи: " Пътят на смяна, стихотворец от Philips през последните години, сътвори компания, която съчетава две области - опазването на здравето и технологиите - на които ние сме отдадени. "
Реклама
Exor разгласи, че е придобила 15-процентния дял посредством покупки на акции " на пазара " и съществуващите акционери на Philips няма да понижат каузи си.

Председателят на Philips Фейке Сийбесма съобщи: " Значителната инвестиция на Exor акцентира тяхната убеденост в трансформацията на Philips в компания за здравни технологии и в нейния капацитет за напредък и стойност. "
Инвестициите на купувача
Exor има пазарна капитализация от 19.5 милиарда евро и е най-големият акционер в Stellantis, Ferrari и CNH Industrial. След продажбата на основания на Бермудските острови презастраховател Partner Re за 9.3 милиарда евро през 2021 година Exor стартира да уголемява активността си в региона на опазването на здравето посредством поредност от вложения. Тя закупи миноритарни дялове в здравни групи като френския Institut Mérieux и италианската Lifenet.

" Размишлявайки върху 2022 година, мога решително да споделя с вас, че работата ни в региона на опазването на здравето затвърди мнението ни, че в този бранш има действителни благоприятни условия за нас и ползата ни единствено нараства ", написа Елкан в писмо до акционерите през април.
Реклама
Компанията е вложила и в софтуерни групи като Welltec през 2016 година и съперника на Uber Via Transportation през 2020 година Семейният бизнес на Елкан Fiat Chrysler Automobiles се сля неотдавна с френския авто производител Peugeot. Lingotto, капиталова компания притежавана от Exor, влага в английския производител на чипове Optalysys.

В предишното фамилията Аниели се е фокусирало основно в производството на коли, с изключението на вестника La Stampa и футболния клуб " Ювентус ". Сред другите вложения в дялове на компании от семейство Аниели са и The Economist, както и 24% от френската първокласна компания Christian Louboutin.
Свързани публикации Френският колос Atos и растежът на българския му бизнес 5 септември 2022, 10:44 Как ASML се трансформира в монополист на пазара на чипове 6 март 2020, 10:56 Philips обмисля продажба на бизнеса си с домашен уреди 28 януари 2020, 14:40 Димитър Влахов оглавява бизнеса на Philips в България 30 март 2016, 17:36 Philips ще купи производителя на здравна инсталация Volcano за 1.2 милиарда $ 18 декември 2014, 15:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР