Италианската Enel е достигнала външни дългове в размера на 69

...
Италианската Enel е достигнала външни дългове в размера на 69
Коментари Харесай

Италианската ENEL продава румънски енергийни активи за 1.9 млрд. евро

Италианската Enel е достигнала външни задължения в размера на 69 милиарда евро и цели да ги понижи през 2023 година Новата тактика на компанията е да се консолидира в 6 съществени пазара В идващите 3 години Enel ще влага към 37 мрд. евро
Една от най-големите енергийни покупко-продажби в Румъния. Така може да се дефинира желанието на италианската Enel да разпродаде всички свои активи в страната, които са оценени на към 1.9 милиарда евро, до април 2023 година

Компанията е първият задграничен вложител поел електроразпределителни звена и в следствие един от най-големите оператори на енергийни разпределителни мрежи в Румъния, само че става следващия, който желае да се отдръпна от пазара. Преди две години и на Macquarie Group в договорка за 1 милиарда евро.

Излизането на Enel от пазара обаче е развой, който върви от няколко години, само че поради ковид се забави и в този момент още веднъж е на дневен ред.
Реклама
Три компании към този момент са изявили предпочитание за закупуване на обособени елементи от румънските активи на Enele до този момент- гръцката PPC, канадската Brookfield Asset Management и основаната във Англия Amber Infrastructure.

Чрез локалните си дъщерни сдружение Enel ръководи към една трета от националната енергоразпределителна мрежа с обща дължина от почти 128 хиляди км. в Румъния, основно в районите на Банат и Добруджа. Отделно са ВЕИ парковете с обща мощ от 623 мВт - 125 мВт от слънчеви паркове и 498 мВт от вятърна сила - в южната част на северната ни съседка. Enel доставя електрическа енергия на почти 3 млн. клиента и разполага с над 3100 работещи в Румъния.

" Решихме да напуснем Румъния, тъй като достигнахме точка, в която просто не е допустимо повече да се разрастваме като бизнес. Причината не е тъй като не харесваме правните и регулаторни рамки в страната, които са нито по-добри, нито по-лоши от други места. Забелязали сме, че всички европейски държавни управления са подхванали дейности като реакция на високите цени на природен газ в Европа. Не мисля, че Румъния се е справила по-добре или по-зле от другите. Ние би трябвало просто да се оправим със обстановката такава, каквато е. Няма фатализъм от наша страна, единствено фактът, че мястото за развиване и напредък, които са ни останали са доста лимитирани. " коментентира Франческо Стараче, изпълнителен шеф и общоприет управител на Enel, в формалната конференция на 22 ноември.
Реклама
Кризисните ограничения и рестриктивните мерки на цените от страна на румънското държавно управление, с които можеше да се продава електричество на пазара в Румъния доведоха и до спад в облагата на италианския вложител в размер от над 230 млн. евро за първите 9 месеца на 2022 година в съпоставяне за същия интервал от 2021 година

Целта на продажбата на активите на Enel в Румъния, а и на такива в други страни по света, е част и от финансовата тактика на компанията за понижаване на общия й дълг, който се повиши до 69 милиарда евро през септември 2022 година и да спомогне прехода си към въглеродна индиферентност до 2040 година По отношение и на двете посоки Стараче показа на формалната конференция, че договорка за продажбата на активите с природен газ на компанията в Чили може да бъде финализирана до края на годината, което би довело и до продажбата на портфолиото с природен газ на компанията в Испания, посредством дъщерното й сдружение Endesa. " Нека излезнем от пазара за природен газ, тъй като ще става все по-малко важен отсега нататък " разяснява той като акцентира въздействието, което нашествието на Русия в Украйна има в постигането на енергийна самостоятелност за Европа.
Кои са претендентите
По неофициални информации гръцката държавна PPC към този момент се е договорила за над 60% от активите на стойност от към 1.3 милиарда евро. Евентуалното закупуване на активите на Enel би било и в границите на 9.3 милиардната тактика на PPC за разширение посредством стратегическа инвестиция в района в интервала 2022-2026 година

Това би била втората високопрофилна договорка в енергийния бранш в Румъния в границите на съвсем година, откакто по-рано през 2022 година американската за необявена сума, което включваше и запланувания офшорен вятърен парк за 1.9 гВт.
Enel ще търси да напусне пазара за природен газ и да се концентрира върху ВЕИ Фотограф: Георги Кожухаров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР