Италианската брегова охрана съобщи, че се опитва да спаси още

...
Италианската брегова охрана съобщи, че се опитва да спаси още
Коментари Харесай

Бреговата охрана на Италия се бори да спаси хиляди мигранти в морето

Италианската брегова защита заяви, че се пробва да избави още 1200 мигранти на борда на две лодки в Средиземно море, откакто към този момент е помогнала на към 2000 души през уикенда, съобщи Агенция Франс Прес.

Продължава спасяването на към 800 мигранти на борда на претрупана рибарска лодка, съобщи бреговата защита.

Лодката се намира в италиански води на повече от 120 благи (190 км) югоизточно от Сиракуза, в Сицилия.

Операцията - с присъединяване на три патрулни лодки и един търговски транспортен съд, всички координирани от кораба на бреговата защита " Nave Peluso " - Е разказана като " комплицирана ".

Втори рибарски транспортен съд, пренасящ 400 мигранти и също намиращ се в италиански води, е бил прехванат от кораба на бреговата защита " Diciotti " на 170 благи югоизточно от Капо Пасеро, в най-южния завършек на Сицилия.

Два търговски кораба оказват помощ за спасяването му, заяви бреговата защита.

Горещата телефонна линия " Алармен телефон ", употребена от бедстващи мигранти, съобщи в Туитър, че хората на борда са " в суматоха ".

Според една жена на борда на лодката, която е тръгнала от Либия, капитанът липсва, а няколко души се нуждаят от здравна помощ, в това число дете, бременна жена и неработоспособен.

Трима бедстващи са скочили зад борда, а един е изпаднал в безсъзнание, написа тя.

Бреговата защита съобщи, че с изключение на настоящите интервенции от петък насам са избавени към 2000 души в " огромен брой интервенции ".

През последните дни хиляди мигранти доближиха крайбрежията на Италия, изключително на остров Лампедуза, откакто започнаха рисковото пътешестване на борда на нежни плавателни съдове от Северна Африка.

Вчера немската група за помощ „ ResQship “ заяви, че минимум двама мигранти са починали, а към 20 други са изчезнали, откакто корабът им е потопен през нощта от събота против неделя, откакто е напуснал Тунис.

Според организацията, нейният транспортен съд е избавил 22 души от потъналия кораб и ги е отвел в Лампедуза, подкрепят от " положителното съдействие " с италианската брегова защита.

По данни на вътрешното министерство от началото на годината в Италия са пристигнали над 14 000 мигранти - доста повече от 5300-те за същия интервал през 2022 година, както и 4300-те през 2021 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР