Исус Христос е спасител, защото още със своето боговъплъщение започва

...
Исус Христос е спасител, защото още със своето боговъплъщение започва
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев: Кръстната смърт на Христос има значението на изкупителна жертва

 " Исус Христос е избавител, тъй като още със своето боговъплъщение стартира да обновява човешката природа, да я възвърща в плодородното ѝ общение с Бог. Христос се преглежда като втори Адам , като глава на изкупеното и избавеното човечество ".
Това сподели на Разпети петък пред БНР доцент Костадин Нушев, академични учител, създател на книги и студии по християнска нравственос и православно богословие.

И добави, че кръстната гибел е изкуплението, което Христос е дарил на хората :

" Той дава тази гибел като заместителна жертва за прегрешението на човешкия жанр. Кръстната гибел има смисъла на изкупителна жертва . Като идеален човек и непокътнат от прародителския грах Той не може по натурален метод да вкуси гибел ".

В предаването " Хоризонт за вас " доцент Нушев добави:

" Заради човешките недостатъци, поради последствията от грехопадението хората са носители на греховните пристрастености, недостатъци, недъзите на човешката природа, която не е изкупена и актуализирана в благодатта. Доколкото не съблюдаваме Христовата заповед за любовта, състраданието, милосърдието, ние не реализираме божия проект за мир сред индивидите. Затова виждаме, че има войни, несправедливост, принуждение. Чрез силата на вярата и любовта, която Бог ни е дарил, можем да побеждаваме това зло в света . Така ще популяризираме Бог посредством нашите положителни каузи. Затова християнството носи в себе си натурализъм за злото, което към момента не е изкоренено, и за гибелта, последица от прегрешението, въпреки те да са победени на кръста от Исус Христос ".

Интервюто с доцент Костадин Нушев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР