Историята за най-необичайния мач на Чарлтън Атлетик всъщност започва без

...
Историята за най-необичайния мач на Чарлтън Атлетик всъщност започва без
Коментари Харесай

"Чарлтън" разгромява Франция заради фашизма

Историята за най-необичайния мач на " Чарлтън Атлетик " в действителност стартира без този тим. Тя стартира през март 1937 година във Виена, където мач сред националните тимове на Австрия и Италия е преустановен в 73-тата минута поради възходящото принуждение на терена и засилващата се завист по трибуните.

Към този миг от дуела, разказан от британските вестници като " един от най-враждебните, виждани в миналото ", трима италианци куцат, един австриец е изнесен на носилка с контузия, различен е изпъден, а ядосаните " адзури " не позволяват осъществяването на директен свободен удар. " И двата отбора имаха висок военен дух, само че той беше по-скоро политически, в сравнение с състезателен - написа тогава " Гардиън ". - От самото начало нарушаванията и разногласията следваха бързо един след различен. "

Извън игрището мачът попада във фокуса на антифашистки демонстрации. " Показването на фашисткия привет раздразни към 40 000 души по трибуните и се чуха доста освирквания и възгласи " Долу Италия " и " Долу Мусолини " - написа " Таймс ". - Твърдата игра на полето единствено утежни нещата. Разправиите и размяната на удари сред играчите бяха акомпанирани от гневни викове от тълпата. "

При състояние че

 

политическото напрежение в Европа през 30-те години на ХХ век нараства

 

постепенно към своята избухлива кулминационна точка, сходни подиуми не са по никакъв начин непознати. " Нашият народен тим беше участник в епизод на ненавист, даже и единствено като жертва - написа италианският в. " Ла Стампа ", сваляйки виновността от своите. - Но ние не сме сюрпризирани, тъй като нашите тимове от години се борят против насилието на противниците и враждебността на техните поддръжници. Нашите герои са привикнали с съперници, които се интересуват повече от пищялите, в сравнение с от топката. "

Относно враждебността на ентусиастите италианската преса не бърка - тя се е трансформирала в проблем на доста от гостуванията на Италия. А идващият мач на " скуадра адзура " би трябвало да бъде игран идващия месец в Париж, където локалният Народен фронт - алианс от леви партии, се кани да организира проведени митинги. Разтревожена за сигурността на футболистите си, италианската федерация изпраща своя общоприет секретар да оцени обстановката на място. Той заплашва да отдръпна тима, французите в началото съумяват да го успокоят, само че в последна сметка мачът е анулиран с 48-часово предупреждение.

Италианците споделят, че французите отхвърлят да играят. Французите упорстват, че е противоположното. По всичко наподобява, че решението е взето от президента на италианския олимпийски комитет Акиле Стараче, който е и секретар на Националната фашистка партия.

" Стадионът щеше да е цялостен с хиляди италианци, отправящи фашистки привет с опъната ръка, и хиляди поддръжници на френския Народен фронт, показващи сгънат пестник - написа тогава " Франс прес ". - При такива условия щеше да е невероятно да се предотврати протест, който да докара до най-тежки интернационалните последици. "

Генералният секретар на френската футболна федерация Анри Делоне неотложно се ангажира да откри различен противник на " петлите ". Предложени са Белгия, Нидерландия и Германия, като

 

за няколко часа даже наподобява, че " маншафтът " е склонен да се отзове

 

Но това напълно не успокоява Народния фронт. И тогава, в следобеда на 9 април - два дни преди плануваната дата за мача в Париж, е обявено, че е обезпечен съперник. По неведоми пътища това се оказва... " Чарлтън Атлетик ".

Как тъкмо става това, остава тайнственост. " Мога да кажа, че в случай че някой успее да напише цялостната история за светкавичните и в последна сметка сполучливи договаряния от двете страни на Ламанша за уреждането на дуел Франция - " Чарлтън ", това ще бъде това, за което американците възклицават с " уау " - по този начин е разказана обстановката от тогавашния футболен сътрудник на " Дейли Хералд " Клифърд Уеб.

При цялото почитание към британския клуб това наподобява като един тип проваляне за Франция. " Очевидно мач против " Чарлтън Атлетик " няма същия сексапил като дуел сред две народи - написа френското сп. " Мач ". - Липсва онази пристрастеност, която кара всеки състезател да надскача опциите си поради заложената чест на знамето. Но мач сред страховит британски отбор и нашия личен тим въпреки всичко съставлява интерес за ценителите. "

Най-продаваният вестник във Франция в тези дни - " Пари Соар ", подхранва анонса за конфликта, акцентирайки, че " английските отбори имат двойно преимущество поради превъзходната техника и забележителния екипен дух ", и настоявайки, че " тъкмо сега " Чарлтън " е най-атрактивният тим в Англия ".

Тогава " Адикс " в действителност се любуват на най-хубавите дни в клубната си история: през 1935 година отборът е спечелил купата в Трета дивизия " Юг ", през 1936 година приключва втори във Втора дивизия и е насочен към второто място в Първа дивизия,

 

оставило 1937 година като най-силната за " Чарлтън " и до ден сегашен

 

Мачът против Франция би трябвало да е на " Парк дьо Пренс " на 11 април, неделя. В събота обаче " Чарлтън " има домакинство против " Хъдърсфилд " в британското състезание. Отборът на Джими Сийд печели с 1:0 (гол на Дон Уелш в първата минута), след което хваща нощния ферибот с влака Лондон - Париж. На идната заран играчите се настаняват в хотел, едвам се освежат и преоблекат, а следобяд излизат на терена и... разгромяват Франция с 5:2.

Напук на трескавото разписание точно англичаните са по-свежи и в началните, и в заключителните моменти на мача в Париж. Пред към 30 000 фенове " Чарлтън " повежда с 2:0 с голове на Джордж Тадман и Дон Уелш, Франция съумява да изравни преди почивката посредством Емил Вейнант и Люка Фруктуозо, само че гостите вкарват нови три гола в последните 10 минути - разписват се Харолд Хобис, плюс Тадман и Уелш за повторно.

Репортерът на " Мач " Марсел Росини е изключително впечатлен от Хобис, който разказва като " художник с топка ". " Чарлтън " изнесе на играчите ни прелестен урок по сполучлив футбол - написа той. - При тях нямаше непотребни придвижвания, нямаше неправилен дрибъл. Като характерности техните футболисти може би имаха по-малко заостреност, само че топката се движеше доста бързо. Само за секунди и видимо без особени старания те успяваха да се трансфорат от плячка в див звяр. "

След мача английски публицист пита един от френските голмайстори - Вейнант, какво мисли. Отговорът е: " Този " Чарлтън "... Те през вчерашния ден са играли в Англия, пътували са цяла нощ и все пак през днешния ден излязоха и... по какъв начин да кажа - смачкаха ни. Те да не са стоманени хора? ".

Почти толкоз незабравим, колкото успеха на " Чарлтън " над Франция, е фактът, че едвам не се стига до втори дуел сред тях. През април 1939 година мач сред Франция и Германия в Париж е анулиран в последния миг, още веднъж за попречване на планувани демонстрации, и първото позвъняване е до старите другари от Лондон. Първоначалният отговор е " да ", само че този път " Чарлтън " има посещение на " Стоук Сити " предния ден и транспортните проблеми са неразрешими.

" Пари Мач " обобщава провалената среща на " петлите " със следното заглавие: " Франция - Германия, не! Франция - Англия, не! Франция - " Чарлтън ", не! ".

Французите насочват напъните си към уговаряне на дуел против Англия идващия месец. Но " трите лъва " към този момент имат плануван мач за тогава, който не посмяват да анулират - против Италия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР