Историята за Адам и Ева е добре известна, но какво

...
Историята за Адам и Ева е добре известна, но какво
Коментари Харесай

Жената, която християнството премахна от Библията

Историята за Адам и Ева е добре известна, само че какво би било, в случай че преди Ева в описа е имало друга жена, изтрита от библейските разкази? Лилит, постоянно наричана първата брачна половинка на Адам, е фигура, обгърната в тайнственост и несъгласия. Въпреки че нейната история не се намира в каноничните текстове на християнството, тя продължава да съществува в разнообразни митологии и апокрифни текстове.

Praise Lilith, a chill demon cast from Eden for refusing missionary position
— VICE Life (@ViceLife)
В тази публикация ще се потопим в енигматичната история на Лилит, изследвайки нейния генезис, хипотетичното й премахване от библейските разкази и трайното завещание на нейния темперамент.

Произходът на Лилит


Корените на историята за Лилит могат да бъдат проследени до античната месопотамска митология. Там тя е показана като всесилен женски дявол, който въплъщава хаоса и протеста против мъжкото владичество. Лилит се свързва с нощта, плодородието и сексуалността и постоянно е представяна като съблазнителка.

Лилит се появява и в еврейския фолклор, където се счита, че е била първата брачна половинка на Адам. Според някои разкази Лилит отказала да бъде подчинена на Адам и избягала от Райската градина. В резултат на това тя била превърната в дявол и избрана като рискова изкусителка.

Lilith
— Dall-e Jesus (@dalleOnlyJesus)
Въпреки че историята за Лилит не участва в каноничните текстове на християнството, някои апокрифни текстове и средновековната християнска литература загатват нейното битие. Тези трудове постоянно изобразяват Лилит като знак на прегрешението, изкушението и протеста против божествената власт.

Отсъствието на Лилит в християнските трудове
Една от аргументите за отсъствието на Лилит от християнските трудове е процесът на канонизация, при който били определени съответни текстове, които да оформят формалния древен канон. Историята за Лилит не съответствала на теологичните и доктринални цели на ранните християнски водачи, което довело до нейното изключване.

Маргинализацията на историята може да се отдаде и на патриархалните тълкувания на библейските текстове. Акцентът върху мъжката власт и подчинението на дамите в християнските обичаи довели до потискането на различните разкази, които оспорвали обичайните функции на половете в обществото.

Enoch was a Descendent of Cain as was Tubal-Cain & Hiram Abiff, the " Sons of Fire ". Steiner called the Rosicrucians the " Sons of Seth ".

Let's explore the Judiac & Greek Mythos. Adam's 1st Wife was said to be Lilith, the Mother of Vampires. To the Greeks, Lilith was called Lamia.
— Hiddeπ Amur∆Ka: Thr
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР