Историята ясно е показала, че не различията са проблем на

...
Историята ясно е показала, че не различията са проблем на
Коментари Харесай

Румен Радев: Войната не решава проблемите, а ги задълбочава |

Историята ясно е посочила, че не разликите са проблем на човечеството, а разделянето и омразата. Че войната не взема решение проблемите, а в противен случай – задълбочава ги, причинявайки опустошения, гибел и големи премеждия. Че същинска победа не се печели с експанзия и заличаване, а с мир и съгласие.

Това съобщи президентът Румен Радев при започване на обичайна вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакинството на президента на вечерята е израз на почитание към религиозния празник и към традициите на българските жители с мюсюлманско вероизповедание. В събитието взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на религиозните общности у нас, ръководители на дипломатически задачи в България.

В словото си Румен Радев означи, че „ ифтар “ символизира положителната воля, съгласие и съдействието сред религиозните общности в страната и способства за междуинституционалния и междурелигиозния разговор в българското общество.

По думите на президента през многовековната си история мъдрият български народ е построил устойчива просвета на приемливост сред другите религиозни и етнически общности в страната. Румен Радев посочи още, че и през днешния ден сънародниците ни демонстрират, че вървят по същия, наследен от предците ни път, отваряйки, в изискванията на тежка икономическа и обществена рецесия, сърцата и домовете си за всички хора, търсещи избавление от войната в Украйна.

„ Нека използваме този случай, с цел да осъдим дружно експанзията и безумната братоубийствена война, която опустошава земите на север от нас, и да призовем дружно за нейното неотложно преустановяване “, акцентира Румен Радев.

Президентът посочи положителната взаимна работа сред президентската институция и основното мюфтийство и означи напъните за акредитация на Висшия ислямски институт.

В своето одобрение основният мюфтия Мустафа Хаджи съобщи, че свещеният месец е израз на обществена взаимопомощ сред хората, която сплотява и предизвиква осъществяването на добрини.

„ Още един път показахте, че сте президент на всички български жители, без да ги разделяте на етническа и верска основа “, означи Мустафа Хаджи и изрече персоналната си признателност и тази на мюсюлманската общественост в България към президента.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР