Историята твърди, че шотландският хирург Джеймс Брейд е бащата на

...
Историята твърди, че шотландският хирург Джеймс Брейд е бащата на
Коментари Харесай

Любопитни факти за хипнозата

Историята твърди, че шотландският хирург Джеймс Брейд е бащата на термина хипноза. Въвежда го през 1843 година в собствен теоретичен труд. Но, в действителност разнообразни техники за привеждане в съноподобни положения, предоставящи опция за психическо влияние, са били познати още от дълбока античност в Египет, Индия, Персия.

В античен Египет да вземем за пример хипнотизирали посредством продължителното втренчено гледане в блестящи предмети с изрисувани по тях разнообразни знаци. По-късно почнали да ползват като техника и поглаждането на кожата (т.нар. паси) със закриване на очите и други сходни операции. Индийските факири също можели да показват разнообразни хипнотични феномени.

Ето и още забавни обстоятелства за хипнозата

1. Най-разпространеното приложение на хипнозата е като лековит метод в психотерапията. Тя обаче може да се ползва и за обезболяване при интервенции или при раждане.

2. Мнозина имат вяра, че хората, които могат да вършат внушаемост, имат свръхестествени качества. Всъщност, това въобще не е правилно. Хипноза може да прави всеки експерт, който е придобил нужните познания, привички и техника.

3. Когато човек се намира под внушаемост, изчезват алергичните му реакции. Изводът се постанова от самосебе си: в доста случаи проявата на алергии е подвластна от човешкото схващане.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР